Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
23. mája 2023, 20:48
Čas čítania 0:42

Vedci odhalili kapitolu Biblie starú viac ako 1500 rokov. Našli ju v jednom z rukopisov vo Vatikáne

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ide o rozšírenú verziu 12. kapitoly v Evanjeliu podľa Matúša.

Vedci tvrdia, že sa im podarilo objaviť starú verziu kapitoly z Biblie, ktorá ma viac ako 1500 rokov. Ukrytá údajne bola pod jednou z častí textu, uvádza zahraničný portál Insider.

O prelomovom objave informoval už začiatkom roka historik Grigory Kessel z Rakúskej akadémie vied. Ten ho po prvýkrát oznámil vo vedeckom článku v časopise New Testament Studies, ktorý publikuje anglická Cambridgeská univerzita.

Grigory Kessel uviedol, že na odhalenie starého textu využil ultrafialovú fotografiu, pomocou ktorej dokázal rozpoznať pôvodný text pod tromi vrstvami slov. Ten bol napísaný na palimpseste (pergamen so zoškrabaným starším zápisom, pozn. aut.). Palimpsest sa v minulosti využíval pre nedostatok pergamenu. Texty sa naň písali opakovane, až kým nepokryli predošlé slová.

Staronový text našli v jednom z rukopisov vo Vatikáne

Kessel v tlačovej správe uviedol, že text je rozšírenou verziou 12. kapitoly Evanjelia podľa Matúša, ktorá bola pôvodne súčasťou starosýrskych prekladov Biblie asi pred 1500 rokmi. Povedal, že objav urobil v rukopise uloženom vo Vatikánskej knižnici.

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

Rukopis podľa vedcov predstavuje prelomový objav, ktorý napomôže výskumníkom pochopiť skoršie fázy vývoja textu Biblie a ich rozdiely oproti moderným prekladom.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wiki Commons/TyshkunVictor
Domov
Zdieľať
Diskusia