Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
24. mája 2023, 6:41
Čas čítania 0:42

Slováci si priplatia za učebnice pre školákov. Ministerstvo ukázalo, ako presne chce znížiť príspevky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Informoval o tom minister školstva Daniel Bútora.

Slováci budú pravdepodobne platiť za učebnice pre deti viac ako v minulých rokoch. Rezort školstva dnes oznámil, akú sumu bude prispievať na knihy pre žiakov od začiatku nového školského roka, informujú Tvnoviny.

Nová čiastka príspevku pre školákov bude predstavovať približne len polovicu z toho, čo dostali tento rok. Podľa ministra školstva Daniela Bútoru sa však finálna suma ešte môže zmeniť.

Portál Tvnoviny dodáva, že na učebnice štvrtáka na základnej škole momentálne štát prispieval sumou 16 eur. Po novom by to bolo len 7,50 eura. Zmeny by zasiahli aj stredoškolákov, ktorých príspevok by okresali z pôvodných 11 eur na 6 eur.

Rodičia a školy nemajú na výber

Výšky príspevkov však podľa predstaviteľov škôl boli nedostatočné aj v minulosti. Nový škrt cez rozpočet má podľa nich len dve riešenia. Buď knihy vôbec neobjednajú, alebo zvyšný rozdiel doplatia rodičia maloletých.

Terajší šéf školstva Bútora tvrdí, že výsledná suma príspevku bude závisieť od ministerstva financií. „Tá suma, neviem, či taká zostane alebo bude vyššia. V tejto chvíli sme zverejnili, čo sme vedeli. Ak bude vyššia, dáme vám vedieť, neviem to teraz garantovať,“ dodal.

Rodičia budú zrejme za učebnice pre svoje deti doplácať viac.
Rodičia budú zrejme za učebnice pre svoje deti doplácať viac. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia