Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
26. mája 2023 o 19:35
Čas čítania 1:05

Vytratí sa z našich čerpačiek klasická nafta? Nový ekologický KlimaDiesel sľubuje revolúciu, vyrábajú ho z odpadu a nestojí veľa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nová ekologická nafta je momentálne dostupná na niekoľkých čerpacích staniciach v Nemecku.

Na nemeckých čerpacích staniciach sa postupne objavuje nové alternatívne palivo, ktoré dostalo názov KlimaDiesel25. Z environmentálneho hľadiska je podľa výrobcu Klima Kraftstoffe lepšou alternatívou klasických pohonných hmôt, pričom používať ho môžu všetky dieselové autá bez rozdielu, informuje portál Kreiszeitung.de.

Európska únia v marci schválila nariadenie, podľa ktorého sa po roku 2035 budú môcť na jej území predávať nové vozidlá so spaľovacími motormi výlučne v tom prípade, ak budú na svoj pohon využívať klimaticky neutrálne palivo.

Aj preto teraz v Nemecku stúpa popularita ekologickejšej nafty DK25, ktorá je z 33 percent vyrobená z odpadov a biologických zvyškov, ako napríklad rastlinných tukov. Výrobca paliva tvrdí, že ekologická nafta do ovzdušia vypúšťa o 25 percent menej emisií CO2 ako klasická nafta či benzín. 

Pre každé dieselové auto

Vodiči sa nemusia obávať toho, že by svoje auto museli na používanie paliva KlimaDiesel25 akokoľvek upravovať, nafta je vhodná pre každé dieselové vozidlo. Nevýhodou však môže byť, že v Nemecku aktuálne stojí o približne 6 centov viac ako bežné palivo. 

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Nafta KD25 sa prvýkrát dostala na trh začiatkom tohto roka na čerpacích staniciach Classic v nemeckom meste Kirchweyhe, no postupne by sa mala rozširovať do celého Nemecka. Výrobca Klima Kraftstoffe vraj pracuje aj na vývoji ekologickejšieho benzínu, no ten je zatiaľ od uvedenia na trh vzdialený dlhé mesiace.

Domov
Zdieľať
Diskusia