Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Lukáš Čelka
1. júna 2023, 19:10
Čas čítania 4:51

Takto vyzerá auto, ktoré bude chodiť k pacientom namiesto sanitky. Záchranári nám ukázali, ako funguje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Takto vyzerá auto, ktoré bude chodiť k pacientom namiesto sanitky. Záchranári nám ukázali, ako funguje
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Výjazdy takejto posádky by sa mali týkať najmä pacientov v kritickom stave.

Nová legislatíva, ktorá by mohla začať platiť už od budúceho roka, pomôže záchranárom dostať sa k pacientovi skôr než doteraz. Na výjazd totiž okrem klasickej veľkej sanitky RZP vyštartuje aj lekár na osobnom aute. Hoci pacienta osobné auto do nemocnice neodvezie, na miesto dopraví lekára, ktorý mu podá prvú pomoc.

Zúčastnili sme sa na jeho prvom oficiálnom testovaní v službe. Na stanici Záchrannej zdravotnej služby ZaMED v Komárne nám auto predstavil hlavný záchranár regiónu Rastislav Krcho spolu s hlavným lekárom Martin Michalovom.

Záchranári nám prezradili, že hoci ide o osobné vozidlo, je omnoho lepšie vybavené než klasická veľká sanitka. „Posádka auta bude mať k dispozícii niektoré lieky, ktoré klasické sanitky s lekárom nemajú. Taktiež v ňom budú všetky ultrazvuky a prístroje na mechanické kompresie hrudníka,“ povedal pre Refresher lekár Martin Michalov.

Záchranné „žihadlo“

Keď sa blížime k stanici záchrannej služby, už v diaľke spozorujeme nablýskané biele „žihadlo“ s červeno-modrým polepom typickým pre záchranné vozidlá. Z auta odstaveného opodiaľ od ostatných sanitiek vystúpi muž v uniforme a prihovorí sa nám. Ide o hlavného záchranára regiónu Rastislava Krcha.

Nové vozidlo záchrannej služby.
Nové vozidlo záchrannej služby. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

 

„Toto je náš nový prírastok, na ktorom sme spustili pilotný projekt nového typu posádky,“ poklepe záchranár po bielej kapote auta. Ide o plne elektrické vozidlo ŠKODA Enyag s pohonom 4 x 4, ktoré funguje na 80 kW batérii – najväčšej, akú výrobca poskytuje.

6. februára 2024, 9:30 Čas čítania 3:42 Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár

„Vozidlo je typu SUV s tým, že jeho kufor sme prestavali podľa legislatívy, ktorá je aktuálne v druhom čítaní. Je to naozaj perfektné auto so skvelými jazdnými vlastnosťami, neporovnateľnými so štandardnou sanitkou,“ priblíži Rastislav Krcho nadšený z toho, že vozidlo konečne môžu testovať v teréne. Keďže však novú legislatívu poslanci ešte neschválili, s osobným autom na výjazdy chodí aj vodič so štandardnou sanitkou.

Podľa slov záchranára momentálne testujú rozdiel v dojazdovom čase sanitky a osobného auta. „Už teraz môžeme s určitosťou povedať, že osobné auto bude na adrese rýchlejšie. Nedokážeme však povedať, koľko času navyše nám poskytne. V každom prípade, každá minúta či dve, o ktoré dorazíme skôr, môžu byť obrovským benefitom pre pacienta,“ dodá záchranár.

Hlavný záchranár regiónu Rastislav Krcho.
Hlavný záchranár regiónu Rastislav Krcho. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Hoci predo mnou auto vychvaľuje do nebies, ide o elektrické vozidlo, ktoré treba dobíjať. Pritom by malo byť takmer vždy k dispozícii na zásah.

„V rámci nášho regiónu nechodíme na zásahy ďaleké vzdialenosti. Väčšinou ide o adresy vzdialené od 10 do 20 kilometrov, čiže v dojazde auta, ktoré zvládne na nabitie podľa výrobcu prejsť 420 km, žiaden problém nevidím. Taktiež ho hneď po príjazde na pracovisko môžeme dobíjať. Rýchlonabíjačka dokáže dobiť batériu z nulového stavu na maximálnu kapacitu približne za tridsať minút. Samozrejme, pri výjazdoch toľko kapacity nespotrebujeme,“ vysvetlí Rastislav Krcho s tým, že energiu, ktorú minú počas zásahu, dokážu doplniť za pár minút.

Osobné auto s lepším vybavením než sanitka

Do našej konverzácie so záchranárom sa po chvíli zapojí aj hlavný lekár záchrannej služby Martin Michalov, aby nám vysvetlil, ako budú zásahy autom vyzerať v praxi. Podľa jeho slov bude osobné vozidlo viezť RV (rendez-vous) posádku, ktorá funguje v tzv. „stretávacom režime“.

 

Hlavný záchranár s hlavným lekárom v aute posádky RV.
Hlavný záchranár s hlavným lekárom v aute posádky RV. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Ide o posádku v zložení lekára a záchranára, ktorá sa vďaka lepšie manévrovateľnému osobnému autu môže dostať k pacientovi rýchlejšie než klasická sanitka. Osobné auto bude vyrážať k pacientom, ktorí sú v tom najťažšom stave a bojujú o čas,“ priblíži lekár Martin Michalov s tým, že takéto vozidlo síce nedokáže pacienta v kritickom stave transportovať, ale dovezie k nemu kvalifikovaný personál a potrebné vybavenie v čo najkratšom čase.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia