Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Čítaš článok:
Takto vyzerá auto, ktoré bude chodiť k pacientom namiesto sanitky. Záchranári nám ukázali, ako funguje

Lekár tvrdí, že auto s RV posádkou je dokonca lepšie vybavené než štandardné RLP posádky – záchranky zložené z dvoch záchranárov a lekára. „V prípade, že by prešiel zákon, ktorý má parlament momentálne na stole v takej podobe, v akej tam je, posádky RV budú mať k dispozícii aj niektoré lieky, ktoré iné sanitky nemajú. Taktiež budú vybavené všetkými ultrazvukmi a prístrojmi na mechanické kompresie hrudníka,“ doplní Martin Michalov s tým, že vďaka danému zariadeniu dokážu pacientov transportovať do nemocnice aj počas náhleho zastavenia krvného obehu. Počas toho, ako rozpráva, sa spoločne presunieme ku kufru auta, ktorý je plný rôznych zdravotníckych pomôcok a prístrojov.

Osobné vozidlo je lepšie vybavené než klasická sanitka.
Osobné vozidlo je lepšie vybavené než klasická sanitka. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Pomocou mechanických kompresií hrudníka môžeme napríklad transportovať do kardiocentra pacientov s infarktom myokardu – s náhlou zástavou srdca, ktorá sa nepodarí obnoviť na mieste udalosti,“ hovorí lekár s tým, že bez transportu by pacient s touto diagnózou nemal veľkú šancu na prežitie. Ako ho však lekár transportuje, keď prišiel na osobnom aute? Jednoducho, klasickou sanitkou.

Lekár príde prvý na aute, sanitka hneď po ňom

Martin Michalov nám prezrádza, že k pacientom s najťažším stavom nepôjde lekár sám.

„Ako som spomínal, ‚rendez-vous‘ znamená ‚stretnutie‘. Na adrese sa teda RV posádka stretáva s dvojčlennou RZP posádkou záchranárov, ktorá dorazí na klasickej veľkej sanitke,“ doplní lekár.

„RZP posádok máme 300, pričom len približne 70 z nich je lekárskych. Je to však úplne v poriadku, keďže RZP posádky tvoria vysokoškolsky vzdelaní záchranári, ktorí sa celé štúdium venovali iba urgentnej zdravotnej starostlivosti a na záchranu životov sú skvelo pripravení,“ doplní. Niektoré veľmi špecifické úkony, ktoré sa týkajú najmä pacientov v kritickom stave, však podľa jeho slov môže vykonať počas zásahu iba lekár.

Záchranári sa tešia novému osobnému vozidlu.Nové vozidlo záchrannej služby.Záchranári sa tešia novému osobnému vozidlu.AVL prístroj.
Zobraziť galériu
(12)

„Keďže je na Slovensku viac staníc s RZP posádkami než RLP posádkami, znamená to, že je veľká šanca, že na adresu dorazia skôr záchranári a lekár až po nich. Práve tento problém rieši RV posádka, ktorá na osobnom aute prejde za rovnaký čas väčšiu vzdialenosť,“ dodáva Martin Michalov s tým, že čím skôr príde za pacientom lekár, ktorý je vzácny zdroj v systéme prednemocničnej zdravotnej starostlivosti, tým má pacient na hranici života a smrti väčšie šance na prežitie.

Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia