Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eliška Hulová
7. júna 2023, 7:19
Čas čítania 0:29

Nové zistenia o ľuďoch hospitalizovaných s kliešťovou encefalitídou. Vieme, čo je zdrojom nákazy, infikovaných môže byť oveľa viac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V nemocnici v Trenčíne hospitalizovali 8 pacientov s kliešťovou encefalitídou. Štyria sa nakazili konzumáciou nepasterizovaného syra a bryndze.

V nemocnici v Trenčíne hospitalizovali na infekčnom oddelení osem ľudí s kliešťovou encefalitídou. Siedmim z nich ochorenie potvrdili a jeden pacient ešte čaká na výsledky.

Minimálne štyria z hospitalizovaných ľudí sa ochorením nakazili na salaši v Považskej Bystrici po konzumácii syra a bryndze z nepasterizovaného mlieka, informuje portál tvnoviny.sk.

Infikovaných teraz po konzumácii postihnutých výrobkov môže byť oveľa viac ľudí, no zatiaľ nepoznáme presné odhady toho, koľko ľudí syr a bryndzu zjedlo.

Postihuje nervový systém

Eva Jurdíková, vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Považskej Bystrici, potvrdila, že od 1. júna evidujú tri potvrdené prípady kliešťovej encefalitídy. Tento stav sa však priebežne mení.

Týmto vírusovým ochorením sa človek môže nakaziť konzumáciou nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov či priamo od kliešťov. Ochorenie postihuje centrálny nervový systém. 

kliešť
Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia