Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
7. júna 2023, 8:50
Čas čítania 1:40

FOTO: Hrozivé porovnania ukazujú skazu, ktorú narobil výbuch Kachovskej priehrady na Ukrajine. Takto pod vodou zmizli celé dediny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Voda sa po poškodení priehrady začala valiť bez akéhokoľvek obmedzenia.

Výbuch, ktorý vážne poškodil Kachovskú priehradu na Ukrajine, už spôsobil rozsiahle devastačné škody. Potvrdzujú to satelitné zábery spoločností Planet Skysat a Maxar, ktoré zachytili rovnaké oblasti v okolí priehrady pred jej poškodením a krátko po tom, ako sa z nej voda vyliala na priľahlé mestečko Nova Kachovka a desiatky dedín. 

Z fotografie pred explóziou a po nej je jasné, že silný prúd vody momentálne nedokáže nič zastaviť. O vážnosti situácie svedčí fakt, že Kachovská vodná nádrž, v ktorej priehrada zadržiavala vodu, má približne 50-krát väčší objem ako Liptovská Mara, pričom rozlohou viac ako 60-násobne presahuje Oravskú priehradu, ktorá je najrozľahlejšou na Slovensku.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Vyšetrovateľ Benjamin Strick z mimovládnej organizácie Centre for Information Resilience, zameranej na odhaľovanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, na svojom Twitteri zverejnil viacero fotografií porovnávajúcich situáciu v obciach ležiacich po prúde rieky Dneper pred výbuchom priehrady a po ňom. 

Voda sa cez priehradu valila takým obrovským tempom, že v tejto chvíli zaplavila už desiatky obcí v oblasti. Ukrajinské úrady od utorkového rána začali s evakuáciou viac ako 17-tisíc obyvateľov, ktorých voda odrezala od sveta alebo ich príbytky ležia v zóne, ktorú pravdepodobne voda čoskoro zasiahne. 

Hladina vody v priľahlom meste Nova Kachovka podľa dostupných informácií po výbuchu vystúpila až do výšky 12 metrov, pričom zaliala centrum mesta spolu s kultúrnym strediskom a radnicou. 

Z útoku na Kachovskú priehradu ukrajinská strana okamžite obvinila Moskvu, ktorá teraz Kyjev obviňuje zo sabotáže. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave prisľúbil, že ani útok na priehradu nijak nezastaví prebiehajúcu ukrajinskú protiofenzívu, pričom pomoc s odstraňovaním následkov škôd prisľúbili Európska únia, Spojené kráľovstvo aj USA.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Domov
Zdieľať
Diskusia