Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
15. júna 2023 o 14:30
Čas čítania 3:13

Toto sú najdrahšie a najžiadanejšie lokality Bratislavy. V niektorých novostavbách stoja byty vyše 9000 eur za m²

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Ceny nehnuteľností v hlavnom meste stagnujú už niekoľko mesiacov po sebe, stále sú však vysoké a pre mnohých ľudí nedostupné. Budú sa predávať polmiliónové dvojizbáky aj v čase ochladenia realitného trhu?

Byty v najdrahších bratislavských novostavbách sa v posledných dňoch dostali na bežné realitné portály. Dali sa tam nájsť nehnuteľnosti vo Vydrici či v Eurovea Tower.

Napríklad dvojizbový byt za 440-tisíc eur pochopiteľne okamžite zaujal a vyvolal otázky, či sa aktuálne ochladenie realitného trhu dotklo aj segmentu luxusných nehnuteľností. Tie sa totiž bežne predávajú len na špecializovaných portáloch a cenu sa ľudia dozvedia až po kontaktovaní realitky.

Inzerát na portáli nehnuteľnosti.sk.
Inzerát na portáli nehnuteľnosti.sk. Zdroj: Nehnuteľnosti.sk


Experti však nižší záujem o luxusné nehnuteľnosti zatiaľ nevidia. „Luxusné byty, dá sa povedať, majú svoju stálejšiu klientelu, ktorá nie je do takej miery ovplyvnená napríklad rastom úrokových sadzieb ako priemerne zarábajúci kupujúci, keďže byty často kupuje aj bez úverových zdrojov. Kríza, samozrejme, znižuje aj predaj luxusných bytov, avšak v o niečo menšej miere ako pri ostatných segmentoch,“ vysvetľuje Rudolf Bruchánik, hlavný analytik Bencont Investments.

26. júna 2024 o 13:00 Čas čítania 1:56 SodaStream predstavil nový dizajnový prístroj, na Slovensku je dostupných len 500 kusov. Takto vyzerá limitovaná edícia (FOTO) SodaStream predstavil nový dizajnový prístroj, na Slovensku je dostupných len 500 kusov. Takto vyzerá limitovaná edícia (FOTO)

Slová analytika potvrdzuje aj nedávne vyjadrenie šéfa realitky Svoboda & Williams Davida Martana v rozhovore pre Refresher„V tomto segmente cítiť zmeny určite menej. Klienti kupujúci v luxusnom segmente majú väčšinou svoje financie, nie sú viazaní na banky a zvyšujúce sa úrokové sadzby. Investícia do nehnuteľnosti je navyše vnímaná ako bezpečný typ investície, kde historicky vidíme kontinuálny nárast. V čase vysokej inflácie preto rastie aj záujem o luxusné nehnuteľnosti,“ spresnil Martan v rozhovore. 

V Refresheri sa často venujeme dianiu v ekonomike a sledujeme aj vývoj na realitnom trhu, ktorý za posledný rok prechádza turbulentnými zmenami. Či už ide o zhoršenie dostupnosti bývania, stagnáciu cien nehnuteľností, alebo sprísnenie podmienok schvaľovania hypotekárnych úverov. Ak ťa tieto témy zaujímajú a chceš nás v tom podporiť, staň sa členom klubu REFRESHER+ a dostaň sa k prémiovému obsahu.

Najdrahšie je okolie Slavína a Horský park

Podľa slov Bruchánika ceny novostavieb v Bratislave už tretí štvrťrok v rade stagnujú na úrovni okolo 4 930 eur za štvorcový meter, čo je spôsobené ochladením dopytu a zhoršením dostupnosti bývania v dôsledku rastúcich úrokových sadzieb.

Poklesu cien novostavieb údajne bráni aj relatívne nízka ponuka voľných bytov, rast cien stavebných materiálov a prác, ako aj slabé vyhliadky príchodu nových projektov do ponuky. „Na sekundárnom trhu, čiže pri bytoch z druhej ruky, vrcholila cena v treťom štvrťroku 2022 pri výške takmer 3 900 eur za štvorcový meter. Za posledného pol roka však klesla spolu o 7,5 % a dostala sa tak na 3 600 eur za štvorcový meter,“ spresňuje situáciu na trhu analytik. 

Okolie pamätníka Slavín patrí k najdrahším lokalitám hlavného mesta.
Okolie pamätníka Slavín patrí k najdrahším lokalitám hlavného mesta. Zdroj: Google Street View
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia