Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Toto sú najdrahšie a najžiadanejšie lokality Bratislavy. V niektorých novostavbách stoja byty vyše 9000 eur za m²

Hoci ceny novostavieb už dlhšie stagnujú, v hlavnom meste sa novostavby stále predávajú za astronomické sumy. Najdrahšou lokalitou je už dlhodobo okres Starého Mesta. Podľa slov Bruchánika je dôvodom obmedzený počet bytov, o ktoré je vysoký záujem. „Priemerná cena pri novostavbách v prvom štvrťroku 2023 dosiahla 7 400 eur za štvorcový meter, zatiaľ čo sa byty z druhej ruky ponúkali v priemere za 4 500 eur za štvorcový meter,“ spresňuje.

Vizualizácia nového projektu Vydrica.
Vizualizácia nového projektu Vydrica. Zdroj: Vydrica Development

Z dostupných dát na realitnom trhu vyplýva, že ak by sme chceli nájsť najdrahšie lokality Bratislavy, šlo by o ulice v okolí pamätníka Slavín a Horského parku, ako aj v historickom centre Starého Mesta. Ceny bytov tu aj na sekundárnom trhu bežne presahujú 5 000 až 6 000 eur za štvorcový meter.

27. augusta 2024 o 10:17 Čas čítania 2:38 Prečo je výber správneho projektu rodinného domu kľúčom k vytvoreniu ideálneho domova Prečo je výber správneho projektu rodinného domu kľúčom k vytvoreniu ideálneho domova

V bratislavskom Starom Meste sa zároveň nachádza aj novostavba s aktuálne najdrahšími bytmi v prepočte na štvorcový meter. Ide práve o projekt Vydrica, ktorý rastie pod Bratislavským hradom a postupne by mal vytvoriť novú štvrť. „Priemerná cena na štvorcový meter tu presahuje hranicu 9 000 eur,“ spresňuje analytik.

Zaujímavosťou však je, že ak by ste chceli zistiť, ktoré lokality narástli v rámci cien nehnuteľností v Bratislave za posledné roky najzásadnejšie, nešlo by o lokality v centre. Podľa dát analytika od začiatku roka 2020 vzrástla najvýraznejšie cena nových bytov v Bratislave V o 55 %, v Bratislave II o 46,1 % a Bratislave III o 45,6 %. Najrýchlejšie rástli ceny bytov v Petržalke, Ružinove a v Novom Meste.

Záujem investorov je menší ako po minulé roky

Keď je reč o novostavbách, špeciálne ak sa bavíme o predaji tých najexkluzívnejších, množstvo z nich si kupujú ľudia ako spôsob investície, ktorou môžu zhodnotiť svoje peniaze. Či už ide o prenájom nehnuteľnosti, alebo jej neskorší predaj. Podľa Bruchánika je v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi záujem o investičný nákup nehnuteľnosti o niečo menší.

Ďalšou exkluzívnou lokalitou je prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower.
Ďalšou exkluzívnou lokalitou je prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower. Zdroj: JTRE

Dôvodov, prečo je to tak, je hneď niekoľko. „Okrem všeobecného strachu z vývoja makroekonomickej situácie a situácie na realitnom trhu je to aj skutočnosť, že priemerné nájomné (bez energií) vo väčšine lokalít nedokáže pokryť zvýšené splátky úveru pri aktuálnych úrokových sadzbách,“ vysvetľuje.

19. augusta 2024 o 14:33 Čas čítania 1:31 Vlastniť nehnuteľnosť pri mori je opäť jednoduchšie Vlastniť nehnuteľnosť pri mori je opäť jednoduchšie

Analytik však dodáva, že z dlhodobého hľadiska investičný nákup najmä v lepších lokalitách stále dáva zmysel a predstavuje dobrý spôsob ochrany peňazí pred infláciou. Inak povedané, hoci sa na bežné portály s nehnuteľnosťami dostali aj byty z tých najexkluzívnejších lokalít, šanca, že by o ne na trhu nebol záujem, je veľmi nízka. Ako množstvo dát ukazuje, dostupnosť bývania sa zhoršila najmä pre ľudí, ktorí si ho musia financovať pomocou hypotekárneho úveru. Trhu s nehnuteľnosťami, ktoré si kupujú ľudia s nadštandardnými príjmami, sa kríza dotkla omnoho menej.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia