Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
17. júna 2023, 19:02
Čas čítania 0:40

Biden o vstupe Ukrajiny do NATO: Kyjev to nebude mať ľahšie než ostatní

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kým krajiny NATO z východnej Európy naliehajú, aby Ukrajina dostala lepší plán získania členstva, USA ako kľúčový spojenec hovoria jasné nie.

Spojené štáty nepodniknú osobitné opatrenia, ktoré by Ukrajine uľahčili vstup do Severoatlantickej aliancie, uviedol to v sobotu americký prezident Joe Biden.


„Musia splniť rovnaké kritériá. Takže im to nebudeme uľahčovať,“ povedal Biden novinárom.
Jeho vyjadrenie prišlo pred júlovým summitom NATO v litovskom Vilniuse. Lídri členských krajín tam chcú symbolicky zorganizovať prvé zasadnutie Rady NATO-Ukrajina s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedol v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa jeho slov to dá Kyjevu rovnocennejšiu možnosť „konzultovať a rozhodovať o bezpečnostných otázkach“. Stoltenberg však dodal, že hoci NATO na summite upevní politické vzťahy s Ukrajinou, o jej členstve sa nebude hovoriť.

„Na vilniuskom summite nebudeme diskutovať o pozvánke, ale o tom, ako môžeme priblížiť Ukrajinu k NATO,“ povedal s tým, že je presvedčený o nájdení „dobrého riešenia a konsenzu“. Krajiny NATO z východnej Európy naliehajú, aby Ukrajina dostala lepší plán na získanie členstva.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Kľúčoví spojenci ako USA a Nemecko však nechcú ísť veľmi nad rámec nekonkrétneho prísľubu Aliancie z roku 2014, že Ukrajina jedného dňa do NATO vstúpi, pripomína AFP.

Zelenskyj, Biden
Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik
Späť
Zdieľať
Diskusia