Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
20. júna 2023 o 9:33
Čas čítania 0:34

Zmena za miliardy ovplyvní financie 718-tisíc Slovákov. Udeje sa automaticky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zmeny sa uskutočnia automaticky, je preto nutné podať žiadosť o nesúhlase.

Úspory klientov z druhého piliera sa vrátia do negarantovaných fondov. Novelu zákona schválili poslanci na jeseň 2022. Poslanci tak chceli zmeniť rozhodnutie strany Smer z roku 2013. Tá vtedy rozhodla, že úspory sa presunú do garantovaných fondov, informuje Pravda

Novelou sa budú presúvať financie v hodnote 3,7 miliardy eur a dotkne sa to približne 718-tisíc klientov. V druhom pilieri je súčasne 12,68 miliardy eur a 7,1 miliardy je práve v garantovaných fondoch, čo je podľa odborníkov príliš veľa. 

Podľa odborníkov je uloženie financií v garantovanom fonde znehodnotením úspor. Napriek tomu, že v negarantovaných fondoch je väčšie riziko strát, pri dlhšom sporení sa táto strata zmaže a klientovi v konečnom dôsledku prinesie lepší výsledok. 

Sporitelia majú možnosť rozhodnúť sa, ak svoje financie presunúť nechcú. To však využilo minimum klientov. Financie sa presunú už 1. júla 2023 automaticky. Klienti nemusia o presun žiadať, pretože zmeny sa uskutočnia automaticky. 

krajniak
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia