Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Martin Adam Pavlík
5. júla 2023, 18:00
Čas čítania 0:42

Čínsky prezident osobne varoval Putina. Na pretrase boli jadrové zbrane

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Čínsky prezident osobne varoval Putina. Na pretrase boli jadrové zbrane
Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusko varovalo Západ pred použitím jadrovej munície niekoľkokrát.

Financial Times píše, že čínsky prezident Si Ťin-pching osobne varoval Vladimira Putina pred použitím jadrových zbraní na Ukrajine. Urobil tak údajne počas marcovej návštevy Kremľa. Denník sa odvolal na viaceré nezávislé zdroje.

Jeden z nich prezradil, že ruský prezident bol po stretnutí sklamaný, pretože návšteva Si Ťin-pchinga Rusku prakticky nič nepriniesla. Čína sa však napriek tomu vyhýba kritike Ruska za inváziu na Ukrajinu a obviňuje Západ z podnecovania konfliktu o dodávky zbraní Ukrajine. 

Spojenci Ukrajiny sú preto voči vyhláseniam čínskych predstaviteľov o tom, ako práve oni zastavili nukleárnu hrozbu, skeptickí a vnímajú to len ako politickú hru, keďže Rusko je partnerom Číny „bez obmedzení“.

Rusko sa použitím jadrových zbraní vyhrážalo niekoľkokrát od začiatku vojny na Ukrajine. V januári predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin povedal, že podpora Ukrajiny zo strany Spojených štátov a NATO vedie svet do „strašnej vojny“. 

„Ak Washington a krajiny NATO dodajú zbrane, ktoré budú použité na útoky na civilné mestá a pokusy obsadiť naše územia, ako hrozia, povedie to k odvetným opatreniam s použitím silnejších zbraní,“ čím jasne narážal práve na jadrovú muníciu.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: Vitalykuzmin.net/Vitaly V. Kuzmin
Späť
Zdieľať
Diskusia