Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
27. júla 2023, 21:05
Čas čítania 0:49

Severokórejskú diktatúru navštívil ruský minister obrany Šojgu. Prezradili, o akých témach sa rozprávali s Kim Čong-unom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Návšteva sa konala v súvislosti s oslavami 70. výročia podpísania prímeria, ktoré ukončilo kórejskú vojnu.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa v severokórejskej metropole Pchjongjang stretol s tamojším vodcom Kim Čong-unom. Zhovárali sa údajne o otázkach regionálnej, národnej i medzinárodnej obrany a bezpečnosti. Návšteva sa konala v súvislosti s oslavami 70. výročia podpísania prímeria, ktoré ukončilo kórejskú vojnu.

Šojgu Kim Čong-unovi v rámci rozhovoru odovzdal aj list podpísaný ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Rusko totiž patrí k hŕstke krajín, ktoré s KĽDR i naďalej udržiavajú priateľské vzťahy. Šéf ruského rezortu obrany sa tak zároveň stal prvým oficiálnym zahraničným hosťom Kim Čong-una od začiatku pandémie koronavírusu. 

S Rusmi pricestovali aj Číňania

Miestna tlačová agentúra KCNA tvrdí, že toto stretnutie bolo „mimoriadne významné najmä z hľadiska ďalšieho rozvoja strategických vzťahov medzi Ruskom a KĽDR v súlade s požiadavkami nového storočia“.


Severokórejský vodca vzal ruského ministra obrany aj na prehliadku najnovšieho zbrojného arzenálu KĽDR a informoval ho aj o plánoch na rozšírenie vojenských kapacít Severnej Kórey.

Pri príležitosti osláv ukončenia vojny pricestovala do Pchjongjangu aj čínska delegácia.


Súčasťou osláv v KĽDR by mala byť aj vojenská prehliadka v hlavnom meste. Štátne médiá však konanie takejto udalosti nepotvrdili.

Späť
Zdieľať
Diskusia