Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
3. septembra 2023, 19:25
Čas čítania 0:47

Tohtoročná úroda hrozna bude nižšia o 40 %, kvalita však bude vysoká. Spôsobili to dažde a vysoké teploty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Menej skúsení vinohradníci začiatkom júla hlásili škody až do výšky 80 až 100 % úrody, povedala Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Tohtoročná úroda hrozna bude výrazne nižšia ako vlani, ale jeho kvalita by v prípade priaznivého počasia mohla byť vysoká. Uviedla to pre TASR Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Ročník 2023 však označila za jeden z najťažších za ostatných 40 rokov.


„Celkovo sa očakáva úroda za celé Slovensko nižšia o 40 %. Minuloročné sucho spôsobilo nižšiu násadu kvetov, a tak už na začiatku kampane sa úroda očakávala nižšia o 15 %,“ priblížila.


„Čo sa týka kvality, prvé skoré odrody naznačujú vysokú aromatickosť. Ak by nám priala jeseň, teda ak by bola suchá a dlhá na vyzretie hrozna, kvalita hrozna by mohla byť výnimočná,“ spresnila.


Zdôraznila, že daždivé obdobie tento rok práve počas kvitnutia v niektorých lokalitách Slovenska spôsobilo veľký tlak perenospóry. „Menej skúsení vinohradníci začiatkom júla hlásili škody v niektorých lokalitách (časť Pezinka, Hlohovec, Strekov) až do výšky 80 až 100 % úrody. Následné vysoké teploty spôsobili tlak múčnatky, ktorý skúsení vinohradníci zvládli bez väčších problémov,“ poznamenala.

22. augusta 2023, 12:32 Čas čítania 1:44 Dnes sa začína sezóna burčiakov. Vieš, aké má tento nápoj zdravotné benefity a koľko ho môžeš denne vypiť? Dnes sa začína sezóna burčiakov. Vieš, aké má tento nápoj zdravotné benefity a koľko ho môžeš denne vypiť?

Doplnila, že tohtoročný zber hrozna je posunutý asi o 6 dní neskôr, ako býva priemer. „Aj burčiaková sezóna sa začala 15. augusta iba veľmi pomaly, prvé väčšie zbery skorých odrôd sa začínali 17. až 21. augusta,“ dodala Kaňuchová Pátková.

Domov
Zdieľať
Diskusia