Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
7. septembra 2023, 18:50
Čas čítania 0:51

V Slovenskom národnom divadle polícia zaistila takmer 300 zbraní. Podľa riaditeľa za to môže administratívna chyba

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Polícia teraz prešetruje, či v divadle pri manipulácii so zbraňami dodržali všetky potrebné opatrenia.

Polícia v Slovenskom národnom divadle zaistila až 264 zbraní a začala trestné stíhanie vo veci trestného činu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Dôvodom bezpečnostného opatrenia bola podľa riaditeľa SND Mateja Drličku administratívna chyba, informuje denník Nový Čas. 

Aj používanie replík zbraní podlieha zákonu a povinnosti zaevidovania, na ktorú zrejme v divadle zabudli. „Zamestnanec SND prišiel ohlásiť a zaevidovať zbrane na príslušné oddelenie v Bratislave, kde službukonajúci policajt zistil, že niektoré z nich vykazujú znaky rôznych kategórií. Vyšetrovateľ všetky tieto zaistené zbrane predložil na znalecké skúmanie na Kriminalistický a expertízny ústav PZ,“ uviedla hovorkyňa SND Jana Šimunková. 

Administratívna chyba

Strelné zbrane sú na divadelných doskách časté rekvizity, rovnako ako vo filmoch. Vedenie divadla však zdôraznilo, že k ich používaniu pristupujú a vždy pristupovali maximálne zodpovedne. 

„Ide o administratívny problém. Aj keď neboli správne zaregistrované, ich používanie v našich predstaveniach bolo bezpečné. Boli znefunkčnené a manipulovalo sa s nimi v súlade so všetkými bezpečnostnými opatreniami. Svedčí o tom aj fakt, že v SND sa doteraz nestala ani jedna nehoda, ktorá by sa týkala zaobchádzania so zbraňami,“ ubezpečil Drlička. 

9. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 10:59 Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor) Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor)

Polícia zbrane zaistila ešte vo februári, aby ich podrobila znaleckému skúmaniu. V divadle už pracujú na vypracovaní novej smernice, ktorá by mala určiť jasné pravidlá a podmienky na nákup, používanie a manipuláciu s rekvizitami zbraní v inscenáciách. 

SND, herci, divadlo, zbraň
Zdroj: SND
Domov
Zdieľať
Diskusia