Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
15. septembra 2023, 8:25
Čas čítania 1:16

Kim Čong-un je v Rusku, prechádzal sa v továrni

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pred cestou sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Lídri asi dohadujú obchod so zbraňami.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok počas svojej cesty po ruskom Ďalekom východe navštívil leteckú továreň vyrábajúcu vojenské a civilné stroje v meste Komsomoľsk nad Amurom, ktoré je významným priemyselným centrom krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Vodca KĽDR pricestoval do Ruska v utorok.

Kim, ktorý iba zriedkakedy opúšťa svoju krajinu, pricestoval do mesta svojím obrneným vlakom dva dni po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na kozmodróme Vostočnyj nachádzajúcom sa neďaleko čínskych hraníc – na pozadí špekulácií, že sa lídri dohodnú na obchode so zbraňami.

Obchod so zbraňami je v rozpore s globálnymi sankciami

Tlačová agentúra RIA Novosti zverejnila zábery z príchodu Kimovho vlaku do mesta, kde mu pripravili červený koberec. Podľa tlačovej agentúry Interfax ho v meste privítali kvetmi, hudbou, tanečnou skupinou a slávnostnými bochníkmi chleba.

Návšteva leteckého závodu by mohla naznačovať, čo chce Kim získať od Ruska výmenou za pomoc pri vedení Putinovej vojny na Ukrajine, analyzuje tlačová agentúra AP. Jeho návšteva prichádza v čase, keď americkí predstavitelia a experti tvrdia, že Moskva má záujem o nákup severokórejskej munície, ktorú by použila v konflikte na Ukrajine. Išlo by o obchod so zbraňami, ktorý je v rozpore s globálnymi sankciami.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Washington varoval, že samit Kima a Putina by mohol viesť k dohode, na základe ktorej by Severná Kórea dodávala Moskve muníciu. V Južnej Kórei zasa panujú obavy, že KĽDR ako náhradu dostane od Ruska pokročilé zbrojné technológie vrátane tých, ktoré súvisia s vojenskými špionážnymi družicami, čo by zvýšilo hrozbu, ktorú predstavuje Kimov vojenský jadrový program.

Severokórejský vodca potom pôjde do Vladivostoku, kde si prezrie ruskú Tichomorskú flotilu, univerzitu a ďalšie zariadenia. Kimova návšteva potrvá ešte niekoľko dní, oznámil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov bez uvedenia ďalších podrobností. 

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA vo štvrtok oznámila, že aj Kim pozval Putina na návštevu Severnej Kórey. Peskov potvrdil, že Putin pozvanie Pchjongjangu prijal, a uviedol, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov by mal navštíviť Severnú Kóreu v októbri.

Domov
Zdieľať
Diskusia