Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. októbra 2023, 10:04
Čas čítania 0:34

Pohlavný styk mala takmer pätina 15-ročných chlapcov. Takmer polovica dievčat hodnotí túto skúsenosť negatívne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Približne polovica školákov na Slovensku už s niekým bola vo vzťahu. Vyplýva to zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) Slovensko 2021/2022.

Približne polovica školákov na Slovensku už s niekým bola vo vzťahu. Menej ako pätina pätnásťročných ešte nemala skúsenosť s romantickou láskou. Vyplýva to zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) Slovensko 2021/2022.

Národná správa prezentuje hlavné zistenia týkajúce sa zdravia a so zdravím súvisiaceho správania 11-, 13- a 15-ročných školákov.


„Viac ako 70 percent zaľúbených školákov bolo zaľúbených do osoby opačného pohlavia, no sedem percent chlapcov a 13 percent dievčat bolo zaľúbených do osoby rovnakého pohlavia,“ priblížila členka HBSC tímu Daniela Husárová.


Dve pätiny 15-ročných už mali skúsenosť s bozkávaním a asi pätina dievčat a viac než štvrtina chlapcov aj s hladením na intímnych miestach. Skúsenosť s pohlavným stykom malo 16 percent chlapcov a deväť percent dievčat vo veku 15 rokov. Približne tretina dievčat a dve tretiny chlapcov hodnotili túto skúsenosť priaznivo, no 45 percent dievčat a 13 percent chlapcov nepriaznivo.

Domov
Zdieľať
Diskusia