Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
26. októbra 2023 o 11:25
Čas čítania 0:51

Už nebudú hľadať medveďa, ktorý zaútočil na 49-ročného Slováka. Šéf zásahového tímu vysvetlil, prečo je to nemožné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

K útoku došlo v ovocnom sade pri obci Nitrianske Pravno.

Medveďa, ktorý v utorok napadol 49-ročného muža v ovocnom sade pri obci Nitrianske Pravno, už Zásahový tím pre medveďa hnedého dohľadávať nebude, informoval vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Západ Marek Veverica.

„V prípade útoku v Nitrianskom Pravne sme skutočnosť, že by mohol útočiť práve poranený medveď, vylúčili. Po dôkladnej obhliadke terénu sa už v širšom okolí nenachádzal žiadny jedinec medveďa. Dohľadávať zdravého medveďa je po útoku viac-menej nemožné. Zároveň aj následná identifikácia medveďa je veľmi ťažká,“ uviedol Veverica.

K útoku podľa neho došlo v neprehľadnom, náletovými drevinami husto zarastenom poraste približne vo vzdialenosti vzdušnou čiarou asi jeden kilometer. Zásahový tím prehľadal spoločne s policajtmi širšie okolie, aby sa ubezpečil, že útočiaci medveď už v lokalite nie je.

„Pri útoku medveďa postupuje zásahový tím rovnako, keďže nikdy nevieme, prečo útočil. V prvom rade musíme vylúčiť možnosť, že útočil poranený jedinec. Taký by mohol predstavovať reálnu hrozbu ďalších útokov. Ak by bol medveď v blízkosti miesta útoku, zásahový tím by ho okamžite eliminoval,“ zdôraznil Veverica.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Ako dodal, Nitrianske Pravno nepatrí medzi obce často atakované medveďmi v intravilánoch. Počas tohto roka evidujú tri hlásenia o pohybe medveďov v blízkosti intravilánov obce. Jedno hlásenie sa týkalo výskytu medvedice s dvomi mláďatami pri cintoríne a dve hlásenia sú z časti Bôrik, kde sa medvede údajne pohybovali v blízkosti domova pre seniorov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Becca/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia