Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
1. novembra 2023 o 13:05
Čas čítania 0:34

Až 70 % Rusov by podporilo Putina, keby teraz ukončil vojnu. Má to však jeden veľký háčik, ukazuje nový prieskum

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa uskutočnil 19. – 25. októbra na vzorke 1 607 ľudí.

Až 70 % opýtaných Rusov by podporilo rozhodnutie Vladimira Putina ukončiť vojnu proti Ukrajine. Vyplýva to z prieskumu nezávislého ruského analytického strediska Levada. Koniec vojny by však prijali iba v prípade, že si aktuálne okupované ukrajinské územia Rusko ponechá, informujú Yahoo News.

Ak by bolo podmienkou mieru vrátenie okupovaných častí Ukrajine, len 34 % opýtaných by podporilo Putinovo rozhodnutie vojnu ukončiť. Zároveň však 55 % opýtaných verí tomu, že je nevyhnutné rokovať o mieri a vojnu ukončiť. O pokračovaní invázie je presvedčených 38 % ľudí.

Z prieskumu tiež vyplýva, že väčšina ľudí neočakáva skorý koniec vojny – myslia si, že potrvá ešte aspoň pol roka, takmer polovica počíta s trvaním bojov viac ako jeden rok. 

Ak by respondenti mali možnosť ovplyvniť rozhodnutie o začatí „špeciálnej vojenskej operácie“ vo februári 2022, teda o začiatku vojny proti Ukrajine, tak 41 percent opýtaných by vojnu nerozpútalo a 43 percent by začiatok invázie schválilo.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka
Domov
Zdieľať
Diskusia