Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Lukáš Čelka
4. novembra 2023, 16:11
Čas čítania 0:50

Jeseň 2023 na Slovensku zrejme zlomí rekordy. November s abnormálnymi teplotami bude veľmi nezvyčajný

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V septembri teploty prekonali rekord z roku 1951.

Prebiehajúca jeseň by sa mohla stať na Slovensku rekordne teplou, a to aj v prípade, že by bol november chladnejší ako dva predchádzajúce jesenné mesiace. Informuje o tom na svojich stránkach Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Chladné počasie však netreba očakávať. Podľa aktuálnej predpovede by sa totiž mali v novembri pohybovať teploty v intervale od 12 °C do 16 °C, čo sú na toto ročné obdobie nadnormálne teploty.

jeseň
Zdroj: Unsplash

Rekordná jeseň?

Priemerná mesačná teplota vzduchu dosiahla v októbri mimoriadne vysoké hodnoty, aj keď na rozdiel od septembra bolo zaznamenaných iba málo rekordných hodnôt. V septembri dosahovali najvyššie hodnoty priemernej mesačnej teploty vzduchu až hranicu 20 °C, čím sa stal rekordne teplým septembrom v histórii Slovenska. 

Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola v septembri nameraná v Bratislave na Kolibe, a to 20,0 °C, blízko tejto hranice bola teplota vzduchu za september aj na staniciach Žihárec, Veľké Lovce a Bratislava-letisko. O niekoľko desatín stupňa sa preto zmenila aj rekordná hodnota priemernej mesačnej teploty vzduchu na Slovensku v tomto prvom jesennom mesiaci.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Od roku 1951 bol rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu na Slovensku z Gabčíkova (19,4 °C) zo septembra v roku 2011. Takáto vysoká priemerná mesačná teplota vzduchu v septembri je v našich klimatických podmienkach porovnateľná s normálnymi hodnotami tejto charakteristiky teploty vzduchu v júni. 

Domov
Zdieľať
Diskusia