Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. novembra 2023, 11:17
Čas čítania 0:44

NA HORÁCH NASNEŽILO: Záchranári v piatok museli pomáhať ďalším Čechom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na zvýšenú bezpečnosť apeluje Horská záchranná služba aj v súvislosti s nedávnym prípadom, keď museli pomôcť dvojici českých turistov. Tí uviazli v horách pre zlé počasie.

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje návštevníkov hôr, že v nich už prevládajú zimné podmienky, pričom na chodníkoch sa nachádza súvislá vrstva nového snehu, ktorý miestami dosahuje výšku 30 až 50 centimetrov.

„Rovnako s príchodom zimného ročného obdobia sa skracujú dni a je preto nutné akúkoľvek aktivitu v horách prispôsobiť dennému svetlu a byť vybavený svetelnými zdrojmi,“ uviedla HZS. Zároveň apeluje na návštevníkov, že pokiaľ budú počas pobytu v horách vystavení zlému počasiu, aby prehodnotili možnosť návratu.


Horskí záchranári vo Vysokých Tatrách zasahovali v piatok 17. 11. počas noci, aby pomohli dvojici českých turistov. Tí zišli z turistického chodníka a podvečer uviazli na vrchole Veľkej Svišťovky. Vystavení boli silnému vetru so snežením a nedokázali ďalej samostatne pokračovať. Na pomoc im zo Starého Smokovca vyrazilo osem záchranárov.


„Celú záchrannú akciu komplikoval silný vietor, pre ktorý museli záchranári postupovať pozemne a nebolo možné využiť lanovku v Tatranskej Lomnici. Záchranári po lokalizovaní a dosiahnutí miesta zásahu uviaznutú dvojicu zateplili a poskytli jej teplé nápoje. Následne bola dvojica v sprievode záchranárov evakuovaná do Tatranskej Lomnice, kde na vlastnú žiadosť pokračovali samostatne,“ informovala HZS na svojej webstránke. Záchrannú akciu ukončili pred polnocou.

Domov
Zdieľať
Diskusia