Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
21. novembra 2023 o 17:10
Čas čítania 0:53

Za lesnú zver hrozí Slovákom aj väzenie. Zverejnili prehľad, na čo si dávať pozor

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V niektorých prípadoch vodičovi dokonca hrozí väzenie.

Strety s lesnou zverou na vozovke nie sú ničím neobvyklým. Pre vodiča je však dôležité vedieť, ako po nehode postupovať. V niektorých prípadoch totiž vodičovi dokonca hrozí väzenie, upozorňuje portál noviny.sk.

Bezprostredne po nehode vodič musí kontaktovať políciu a prekážku cestnej premávky vyznačiť výstražným trojuholníkom. Zrazeného zvieraťa by sa v žiadnom prípade nemal dotýkať ani s ním inak manipulovať.

Privolaní policajti zabezpečia, aby oprávnene osoby zakliesnenú zver vyslobodili alebo uhynutú zver odstránili. „Treba zavolať políciu, ktorá informuje príslušné združenie, či už poľovné združenie, alebo štátnu ochranu prírody, prípadne správcu cestnej komunikácie,“ povedala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Vodičovi hrozí väzenie

Ak zrazená lesná zver na ceste spôsobí ďalšiu autonehodu so smrteľnými alebo s vážnymi zdravotnými následkami, vodičovi hrozí trest 2 až 12 rokov za mrežami.

​„Keď odíde človek z miesta a nechá tam zrazenú zver na zemi a môže to ohroziť niekoho, kto pôjde okolo, tak môže tam byť civilnoprávna zodpovednosť a v určitých prípadoch aj trestnoprávna,“ upozornil advokát Milan Ficek.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Prísne zakázané je aj naložiť zviera do auta a vziať ho so sebou. „Nikto okrem oprávnených osôb nemôže manipulovať so zverou. To znamená, že je to to isté, ako keby neoprávnene ulovil. Aj ten, kto neoprávnene manipuluje, dopúšťa sa trestného činu pytliactva,“ vyjadril sa Imrich Šuba zo Slovenskej poľovníckej komory. Za prisvojenie cudzej zveri hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. 

lesná zver
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia