Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent
19. decembra 2023, 6:40
Čas čítania 0:28

Hackeri sa dokážu nabúrať do tvojho auta. Vďaka týmto odporúčaniam sa im môžeš ubrániť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od júla 2024 začne platiť nariadenie č. 155, ktoré ukladá, že všetky nové autá na území EÚ musia byť chránené pred kybernetickými útokmi.

Autá sa stali cieľom útokov hackerov, o ktorých by pred časom nikto ani len neuvažoval. Automobilkám tak pribudne ďalšia povinnosť, na ktorú upozornil portál Rewind s odvolaním sa na technologickú spoločnosť TÜV SÜD.

Automobilky doteraz riešili ochranu svojich vozidiel individuálne a dobrovoľne napriek postupnému rastu počtu útokov. Od júla 2024 sa však pravidlá hry zmenia. Začne platiť nariadenie, ktoré by malo autá chrániť, automobilky však budú mať viac povinností. S neustálym pripájaním smartfónov k vozidlám sa riziko ešte zvyšuje. 

Nedostatočne šifrovaná komunikácia medzi autom a jeho riadiacimi jednotkami, elektronické kľúče či infotainment systémy otvárajú dvere útokom. Aj pripojenie k mobilným sieťam a wifi môže byť riskantné. Nové autá preto po novom absolvujú simulované útoky.

TÜV SÜD odporúča dodržiavať nasledujúce rady:

Odporúčania TÜV SÜD.
Odporúčania TÜV SÜD. Zdroj: TÜV SÜD
Späť
Zdieľať
Diskusia