Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
25. decembra 2023, 10:59
Čas čítania 1:01

V slovenskej obci našli vzácnu časovú schránku. Miesto jej umiestnenia prekvapilo aj skúseného reštaurátora

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Časová schránka pochádza z čias panovania rakúskeho cisára Františka Jozefa I., ktorého manželkou bola Alžbeta Bavorská, verejnosti známa ako Sisi.

Pri reštaurovaní sochy sv. Vendelína zo Svätého Antona v okrese Banská Štiavnica objavil reštaurátor Tomáš Lupták časovú schránku obsahujúcu osem kusov medených grajciarov z čias panovania rakúskeho cisára Františka Jozefa I., ktorého manželkou bola Alžbeta Bavorská, verejnosti známa ako Sisi.


„Nie je úplne bežné, aby v takýchto kamenných dielach boli časové schránky. Väčšinou sa to týka oltárnych architektúr alebo veží, kde sa dáva informácia do vrcholových výzdob. V tomto prípade ma to prekvapilo,“ poznamenal Lupták.


Nájdené mince podľa jeho slov potvrdili odhadované obdobie vzniku diela, a to okolo roku 1862. Mince pochádzajú z obdobia habsburskej monarchie ešte pred rakúsko-maďarským vyrovnaním. Dve z nich boli vyrazené vo Viedni, dve v Kráľovskom Belehrade a ostatné v Kremnici.

mince, časová schránka
Zdroj: Obec Svätý Anton

Kombinovaný artefakt

„Časová schránka sa nachádzala na hlavici stĺpa, lebo socha má pilier alebo teda stĺp s hlavicou a pätkou, v tele toho stĺpa je vysekaný reliéf sv. Floriána,“ priblížil Lupták s tým, že tak ide o kombinovaný artefakt.


Keďže sú socha aj stĺp vysekané z andezitového tufu, teda z materiálu, ktorý sa používal väčšinou v interiéroch, obec Svätý Anton sa na základe odporúčania odborníkov rozhodla, že originál sochy po zreštaurovaní vystavia v priestoroch komunitného centra. Na miesto pôvodnej sochy osadia kópiu, ktorú vyrobia z trvácnejšieho materiálu. „Ten stĺp sme sa rozhodli, že ideme osádzať v origináli do exteriéru,“ podotkol Lupták.


Časť mincí chcú podľa jeho slov vrátiť naspäť do časovej schránky stĺpa spolu s mincami zo súčasnosti a zapečatiť ich. Zvyšné mienia ponechať v obci, aby názorne ilustrovali zaujímavý nález. O časovej schránke na webe informovala aj obec Svätý Anton.

socha, Obec Svätý Anton
Zdroj: Obec Svätý Anton
Domov
Zdieľať
Diskusia