Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
25. decembra 2023 o 11:56
Čas čítania 0:52

Žene sa čistou náhodou podaril životný obchod: nenápadnú vázu z bazáru vydražila za závratnú sumu

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Jessica si vázu všimla v charitatívnom obchode Goodwill vo Virgínii a už vtedy predpokladala, že by mohla mať oveľa vyššiu hodnotu. Vydražila sa za závratnú sumu.

Američanke Jessice Vincent sa v bazáre podaril výnimočný nákup. Zapáčila sa jej pomaľovaná červeno-zelená sklenená váza v tvare fľaše. Kúpou za 4 doláre (približne 3,60 eura) urobila najlepší obchod svojho života. Nenápadná váza jej priniesla viac ako 100-tisíc dolárov, píše New York Times.

To, že ide o cennosť, ju neprekvapilo. Jessica si vázu všimla v charitatívnom obchode Goodwill vo Virgínii a už vtedy predpokladala, že by mohla mať oveľa vyššiu hodnotu. Zaujalo ju malé „M“ v spodnej časti vázy a tušila, že by mohlo symbolizovať iniciálu talianskeho ostrova Murano, ktorý leží neďaleko Benátok a je preslávený práve sklárskou výrobou.

„Mala som pocit, že by to mohol byť kus za 1 000 alebo 2 000 dolárov, ale netušila som, aký dobrý v skutočnosti je, kým som neurobila trochu viac prieskumu,“ povedala pre New York Times.

Dielo slávneho Carla Scarpu 

Svoj úlovok preskúmala na internete a zistila, že by mohlo ísť o dielo slávneho talianskeho architekta a dizajnéra Carla Scarpu. Neváhala a kontaktovala aukčnú sieň Wright. Takmer okamžite sa jej ozval riaditeľ Wright a dohodol sa s ňou na spolupráci.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Skutočne išlo o vázu Carla Scarpu, ktorú odborníci identifikovali ako súčasť série Pennellate z roku 1942. Jej sumu aukčný dom odhadoval na viac ako 27-tisíc dolárov (takmer 24-tisíc eur). Pred pár dňami sa v aukcii predala za 107 100 dolárov.

váza
Zdroj: Wright20.com
Domov
Zdieľať
Diskusia