Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Karolína Fejtová
31. decembra 2023, 17:48
Čas čítania 1:04

VIDEO: Reportér prekvapil predavačku nelegálnej pyrotechniky. Nerozumela po česky, tak to skúsil po vietnamsky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Český reportér to skúšal na predavačku po vietnamsky, tá mu ani vtedy nerozumela.

Pri točení reportáže sa Česká televízia vydala na tržnicu Hatě, ktorá je na hranici s Rakúskom. Tam vykonávala Česká obchodná inšpekcia a Úrad pre skúšanie zbraní a streliva kontrolu. Pri nej zistili hneď niekoľko problémov.

Reportér to skúšal po vietnamsky

Jedným zo zistených problémov bol predaj zakázanej pyrotechniky. Človek na držanie výbušnín s najvyšším stupňom F4 potrebuje preukaz, no obchodník, ktorého prichytili, si ho pri predaji nevyžiadal. Výbušniny s týmto stupňom sa zároveň môžu predávať iba v kamenných obchodoch.

Na otázku reportéra Českej televízie Prečo tu predávate nelegálnu pyrotechniku? vietnamská obchodníčka odpovedala, že po česky nerozumie. Reportér bol pripravený a otázku zopakoval znova, tentoraz vo vietnamčine. Predavačka zopakovala, že nerozumie. Táto krátka interakcia rozpútala na internete lavínu komentárov. Mnohí reportéra chválili.

Na sociálnej sieti X však reagovali aj ľudia, ktorí vietnamčinu ovládajú. Tvrdili, že mu skutočne nebolo rozumieť. Používateľ Tran Viet Anh na video reagoval komentárom: „Hate to spoil the fun, ale bohužiaľ mu nebolo rozumieť. Počul som ‚tại sao‘ (= prečo), potom  ‚predávať ohňostroj‘, ale tóny vedľa ako tá jedľa. Bez kontextu by som mu nerozumel a zvyšku nerozumiem už vôbec. Na tej panej je tiež vidieť, že nerozumie.“ Samotný reportér na kritiku reagoval tým, že sa pokúsi vietnamčinu doučiť.

21. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:21 Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie

Ďalšie problémy, ktoré na tržnici kontrola objavila, boli neoznačené výbušniny alebo skladovanie na daždi. Za také prehrešky obchodníkom hrozia pokuty vo výške státisícov až miliónov českých korún. Zabaviť pyrotechniku či zavrieť stánok však inšpekcia nemôže.

Domov
Zdieľať
Diskusia