Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Adamkovičová
3. januára 2024, 17:55
Čas čítania 1:34

V BBC roky špehovala agentka ŠtB z Československa. Viedla tajný život vyše 40 rokov, používala aj špeciálne upravené kabelky

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Agentka vynikala svojou „spôsobilosťou na konšpiračné správanie“. Na párty ju naverboval tajný agent zo ZSSR.

Manažérka spravodajského mediálneho domu pracovala ako komunistická špiónka v kľúčových momentoch studenej vojny. Terézia Javorská, riaditeľka slovenskej sekcie BBC World Service so sídlom v Londýne, poskytovala spracovateľom informácie o zdrojoch novinárov a spôsoboch vysielania spravodajstva o „vývoji v ZSSR“, informuje Daily Mail.

Bezpečnostní experti sa domnievajú, že ide o prvý prípad infiltrácie agenta zahraničnej spravodajskej služby do svetovej spoločnosti od začiatku studenej vojny. Tajná rola Javorskej zahŕňala tajné stretnutia s manipulantmi. Na utajenú komunikáciu využívala špeciálne upravené kabelky na signalizáciu potenciálneho nebezpečenstva, rozprávala v heslách a organizovala stretnutia v divadlách prostredníctvom zakódovaných pohľadníc.

Javorská žila v Spojenom kráľovstve po skončení strednej školy. Vyštudovala spoločenské vedy na Londýnskej univerzite a začala pracovať v slovenskej sekcii BBC. Agent českej ŠtB vyslaný do Londýna ju naverboval po tom, čo sa s ňou v polovici osemdesiatych rokov stretol na kokteilovej párty. „Agentka Vora“ naňho zapôsobila svojou „spôsobilosťou na konšpiračné správanie“ a „veľmi zaujímavou inteligenciou“.

Navonok žila „obyčajný život“

Jej niekdajší kolegovia, bývalí novinári BBC, boli z odhalenia jej pravej identity šokovaní. Pre Mail povedali, že by sa nikdy ani len neboli pozastavili nad tým, že by ich ambiciózna šéfka, ktorá bývala v obyčajnom byte v Kensingtone so štukovými fasádami, bola bývala špiónkou. Spomenuli si však aj na to, že často oponovala vysielaniu správ, ktoré obsahovali názory kritické voči komunistickému režimu v Československu.

Javorská údajne spočiatku mala „vnútorný konflikt“, či má s komunistami spolupracovať. Vraj sa zmietala medzi túžbou slúžiť vlasti a „racionálnymi rizikami“. Jej paranoju podnietila najmä „špionážna mánia“ v britských médiách, keď boli v roku 1984 zo Spojeného kráľovstva vyhostení dvaja československí agenti.

Nikdy sa neprezradila

V roku 1989 sa jej „špionážna kariéra“ spolu s pádom komunizmu skončila. No svoje tajomstvo neprezradila a pokračovala vo vedení slovenskej sekcie BBC až do jej zatvorenia v roku 2005.

8. júla 2023, 9:30 Čas čítania 5:35 Príbeh agentky, ktorá pašovala cigarety cez Tatry. Prehryzla si jazyk a vykašliavala krv, aby sa dostala zo zajatia Príbeh agentky, ktorá pašovala cigarety cez Tatry. Prehryzla si jazyk a vykašliavala krv, aby sa dostala zo zajatia

„Ako novinárke BBC by sa jej bolo dalo dôverovať, ale celý čas zrádzala novinárov a iných disidentov, ktorí boli kritickí ku komunizmu, čím ich potenciálne vystavovala riziku,“ vyjadril sa profesor Anthony Glees, expert na spravodajstvo a bezpečnosť z Buckinghamskej univerzity. „Agentka Vora ukazuje, že tieto režimy nechceli kontrolovať len svoje vlastné médiá, ale chceli ovládať aj naše,“ na záver dodáva.

Domov
Zdieľať
Diskusia