Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
15. januára 2024 o 10:43
Čas čítania 0:37

Štátny podnik chce zbúrať významnú historickú budovu. Pamiatkari tento krok kritizujú, Slovákov vyzývajú na podpísanie petície

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Železnice argumentujú tým, že budova nemá využitie.

Železnice SR požiadali o zbúranie historickej priemyselnej budovy v Plešivci v okrese Rožňava. Proti tomuto rozhodnutiu sa postavili pamiatkari. Na internete už koluje aj petícia. Železnice argumentujú tým, že budovy sú v zlom stave a nemajú žiadne využitie. 

„Neveríme vlastným očiam, čo sa to zas na Slovensku deje. Štát chce zbúrať vlastné kultúrne dedičstvo a nemá na to ani žiadny veľký dôvod. Ide o celý rad industriálnych stavieb v obci Plešivec na Gemeri, z ktorých najstaršie sú z prelomu 19. a 20. storočia,“ upozorňujú Čierne diery na Facebooku.

Podľa pamiatkarov stačí budovy ošetriť a nájsť im nový účel. Napriek tomu portál píše, že Železnice plánujú vynaložiť veľké financie na zbúranie tieto stavby a pozemky neskôr predajú alebo ponúknu na prenájom.

„Budovy nemajú pamiatkovú ochranu podľa zákona, preto je možné ich zbúrať alebo upraviť na nové využitie. Pamiatkari však veľmi dobre poznajú ich hodnoty,“ píšu ďalej v statuse a pripomínajú, že industriálnych pamiatok na Slovensku zbúrali už priveľa.

Domov
Zdieľať
Diskusia