Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent
22. januára 2024, 18:59
Čas čítania 0:43

Vláda plánuje vodičom pridať ďalšiu povinnosť. Týka sa priechodov pre chodcov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Plánujú ju prijať začiatkom budúceho roka.

Vláda plánuje budúci rok schváliť novelu zákona, ktorá vodičom upraví ich povinnosti. Po novom budú musieť zastaviť pred priechodom pre chodcov a nechať prejsť aj ľudí, ktorí sa naň len chystajú vstúpiť, informuje RTVS.

„Chodec však nemôže skočiť pred auto a počítať s tým, že sa nič nestane, znamená to možno skutočnú prednosť,“ upozornil prezident OZ Cyklokoalícia Dan Kollár. „Keď chceme túto zmenu zjednodušiť, tak sa používa výraz absolútna prednosť chodca, ale radšej by sme sa mu vyhli. Tá prednosť nie je absolútna, chodec stále bude mať nejaké svoje povinnosti,“ dodal. 

V súčasnosti platí, že vodič je povinný sa približovať k priechodu pre chodcov len takou rýchlosťou, aby bol chodcovi schopný umožniť bezpečný priechod.

Táto zmena by mala zvýšiť bezpečnosť chodcov. Kollár ďalej povedal, že táto úprava vychádza z dohovoru o cestnej premávke, čo je medzinárodná zmluva, ktorej súčasťou je aj Slovensko. „Je to štandardom pravidiel cestnej premávky v celej Európe,“ hovorí Kollár.  Dodal, že Slovensko sa v tejto veci doteraz trochu odchyľuje od tohto štandardu. Schválením tejto novely by sa Slovensko zosúladilo so zvyškom európskych krajín. 

Novelu plánujú prijať začiatkom budúceho roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia