Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
9. marca 2024, 12:40
Čas čítania 0:29

450-tisíc Slovákov dostane nový doklad. Ministerstvo vnútra vysvetlilo, na čo slúži

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra rozposiela nový občiansky preukaz.

Ministerstvo vnútra rozposlalo Slovákom státisíce nových občianskych preukazov bez tváre. Ten je určený najmä pre deti do 15 rokov a slúži ako preukaz poistenca. Doklady sú súčasťou projektu elektronického zdravotníctva, informujú tvnoviny.sk.

„Občiansky preukaz slúži aj ako autentifikačný prostriedok pre prístup k elektronickým zdravotným záznamom. Preto tieto OP bez podoby tváre s čipom vydávame občanom, ktorí nemajú doklad s čipom,“ vysvetlilo ministerstvo. 

Do konca roka ho do schránok dostane ešte približne 450-tisíc Slovákov. Podľa portálu mnoho rodičov ani netuší, že takýto doklad dostanú, ani to, na čo slúži. Rezort preto upozorňuje, že napriek tomu, že ide o občiansky preukaz, nemôže byť použitý aj ako cestovný doklad. 

Občiansky preukaz bez tváre má platnosť 15 rokov, alebo je platný do vydania klasického občianskeho preukazu aj s fotografiou. 

občiansky preukaz bez fotky
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
Domov
Zdieľať
Diskusia