Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
22. marca 2024, 20:50
Čas čítania 0:57

Erik Tomáš vysvetlil, ako bude stúpať výška minimálnej mzdy. Do troch rokov by sa mala vyšplhať na takmer 1000 eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od roku 2026 by mala byť minimálna mzda najmenej 60 % priemernej mzdy.

Minimálna mzda by mala byť v roku 2026 na úrovni najmenej 60 % priemernej mzdy v hospodárstve spred dvoch rokov. V súčasnosti je to 57 %. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Úprava rokovaní medzi zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov zostane rovnaká ako doteraz. Sociálni partneri tak budú môcť uzavrieť vzájomnú dohodu o minimálnej mzde na ďalší rok do konca júla a následne ju len oznámiť ministerstvu práce. Ak sa nedohodnú, existuje ešte priestor na rokovanie na úrovni tripartity, teda aj so zástupcami štátu, kde je lehota do konca augusta.

„No a pokiaľ ani do konca augusta nedôjde k dohode, tak nastúpi automat a po novom to bude teda tak, že minimálna mzda sa stanoví ako 60 % priemernej mzdy spred dvoch rokov,“ priblížil Tomáš.

Minimálna mzda stúpne približne o 66 eur

Ak príslušnú legislatívu schvália tento rok, nové pravidlá budú platiť od budúceho roka. Novú úroveň minimálny mzdy by tak mali stanoviť prvýkrát v roku 2026. V tomto roku je minimálna mzda na úrovni 750 eur. Budúci rok odhadujú, že bude vo výške 816 eur.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Od roku 2026, keď už budú použité nové pravidlá, by sa mala minimálna mzda šplhať na úroveň 920 eur. Ku koncu volebného obdobia, v roku 2027 by sa už mala minimálna mzda šplhať k 1000 eurám, mala by dosiahnuť 969 eur,“ vyčíslil Tomáš. Zdôraznil, že na minimálnu mzdu sú naviazané aj nočné a víkendové príplatky za prácu, ktoré budú rásť rovnakým tempom.

erik tomáš
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia