Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR Barbora Fábryová
3. apríla 2024, 9:47
Čas čítania 0:46

NATO chce zriadiť 100-miliardový fond vojenskej pomoci. Zmenšili by tak závislosť podpory Ukrajiny od politického vývoja

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

NATO zamýšľa zriadenie 100-miliardového fondu vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Severoatlantická aliancia (NATO) by vraj chcela Ukrajine v nasledujúcich piatich rokoch poskytnúť vojenskú podporu vo výške 100 miliárd eur. Fond na tento účel navrhol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, pričom o ňom budú diskutovať na stredajšom zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Bruseli. Definitívne rozhodnutie v tejto veci sa však očakávajú až na júlovom summite NATO vo Washingtone.

Cieľom 100-miliardovej podpory bude aj lepšie rozloženie bremena medzi jednotlivé krajiny Aliancie. Tá momentálne hľadá nové spôsoby, ako podporiť Ukrajinu v boji proti ruskej invázii. Členovia Aliancie sa majú dohodnúť aj na tom, či by sa do nového fondu mala zahrnúť už skôr prisľúbená pomoc.

NATO okrem toho zamýšľa aj dlhodobo podporovať Ukrajinu formou novej misie NATO, ktorá bude zameraná na koordináciu dodávok vojenskej pomoci a výcviku pre ukrajinskú armádu. Doteraz zohrávali hlavnú úlohu v rámci koordinácie takýchto dodávok zbraní USA, a to prostredníctvom takzvanej kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny.

NATO sa obáva znovuzvolenia Donalda Trumpa

Podľa citovaných diplomatov bude cieľom novej pomoci zmenšiť závislosť podpory pre Ukrajinu od politického vývoja v jednotlivých krajinách NATO a zároveň lepšie v Aliancii rozložiť zodpovednosť. To vraj súvisí s obavami z možného znovuzvolenia Donalda Trumpa za prezidenta USA.

ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia