Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. apríla 2024, 10:45
Čas čítania 0:42

Mzdy na Slovensku stále rastú. V mnohých odvetviach sú vyššie o niekoľko percent

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nominálne mzdy rástli vo februári vo všetkých odvetviach.

Nominálne mzdy boli vo februári medziročne vyššie vo všetkých odvetviach. Dvojciferným tempom rástli mzdy v troch z nich. V deviatich odvetviach zaznamenali aj reálny rast miezd. Mierne zaostávalo na úrovni pol percenta iba odvetvie v informáciách a komunikácii. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Dvojciferným tempom rástla nominálna mzda v doprave a skladovaní o 13 %, v priemysle o 12,6 % a v ubytovaní o 10,9 %. Po zohľadnení vplyvu inflácie, ktorá pomaly klesá, mzdy rástli aj reálne, a to vo všetkých odvetviach okrem informácií a komunikácie.

Reálny rast miezd sa pohyboval od necelých 4 % vo veľkoobchode a v stavebníctve. V doprave a skladovaní o viac ako 9 %. Rast reálnych miezd nad 9 % naposledy zaznamenali v januári 2023 v sektore ubytovania.

V prvých dvoch mesiacoch tohto roka rástli nominálne mzdy vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom nad 11 % rástli mzdy v priemysle a doprave spolu so skladovaním. Reálne mzdy v deviatich odvetviach boli v medziročnom pluse, a to v rozpätí od 2,4 % do 7,7 %. Inflácii zatiaľ neodolali len mzdy v informáciách a komunikácii, ktoré klesli o 1,2 %.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia