Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
19. apríla 2024, 17:00
Čas čítania 5:43

Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor)

Kategória:
Rozhovory
Uložiť Uložené
Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor)
Zdroj: Refresher

Podľa Martina Hojsíka premiér Fico klame. Vláda chce obmedziť slobodu médií napriek tomu, že Monika Beňová hlasovala za zákon o ochrane slobody médií.

Podpredseda Európskeho parlamentu a člen Progresívneho Slovenska Martin Hojsík tvrdí, že Európska komisia môže Slovensku stopnúť eurofondy. Problémom je, že vláda zrušila špeciálnu prokuratúru a nevie zaručiť, že všetky kauzy sa podarí nezávisle vyšetriť.

Hrozí Slovensku, že príde o eurofondy?

Je to v rukách Roberta Fica a vládnej koalície. Oni svojimi krokmi začali porušovať slovenské záväzky. Konkrétny príklad – vláda sa v programovom vyhlásení prihlásila k plánu obnovy, čo je právne záväzná zmluva medzi Slovenskou republikou a Európskou komisiou o poskytnutí peňazí. Obsahuje napríklad mechanizmus na ochranu finančných záujmov Únie.

Čo to konkrétne znamená?To znamená, ako zabezpečíme, aby sa peniaze nerozkradli a prípadné krádeže vyšetrili, kde je explicitne spomenutá špeciálna prokuratúra. Zrušili ju bez toho, aby jasne povedali, že dokážu ochrániť peniaze pred rozkrádaním. Takže áno, kroky Ficovej vlády ohrozujú slovenské eurofondy.

Aké kroky má robiť vláda, aby sme o tie eurofondy neprišli? Narážam na to, že Európska komisia požaduje záruky, že všetky kauzy budú poriadne vyšetrené.Záleží na tom, či je v krajine nastavený systém, aby sa tieto veci riešili. Je potrebné, aby slovenská vláda napríklad organizačne upravila systém generálnej prokuratúry. Aby bola ekvivalentom k tomu, čo tu robila špeciálna prokuratúra. Aby dostatočne nezávisle dokázala veci riešiť, keď to bude potrebné. Keď nesplníme to, k čomu sme sa zaviazali, naozaj nám hrozí, že prídeme o peniaze.

2. mája 2024, 16:30 Čas čítania 4:33 Tomáš stážuje u eurokomisára Maroša Šefčoviča: Plat 1 300 eur stačí na prežitie. Na druhú prácu by som už nemal čas (Rozhovor) Tomáš stážuje u eurokomisára Maroša Šefčoviča: Plat 1 300 eur stačí na prežitie. Na druhú prácu by som už nemal čas (Rozhovor)

Vicepremiér pre eurofondy Peter Kmec aj Robert Fico hovoria, že s Európskou komisiou riešia iba technické otázky, problém vo všeobecnosti zľahčujú. Koalícia tvrdí, že Progresívne Slovensko iba straší. Čo je teda pravda?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 158307 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo podľa Hojsíka Fico klame.
  • Či bude zo Slovenska Orbánistan.
  • Ako riešiť otázku medveďa na Slovensku.
  • Ako reaguje na kandidatúru Danka a Šimkovičovej do eurovolieb.
Späť
Zdieľať
Diskusia