Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
12. júna 2024 o 9:19
Čas čítania 0:45

Hlásia veľký výpadok: v slovenských lekárňach chýbajú antibiotiká či lieky na srdce

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Výpadky a obnovenie dodávok liekov nie sú na Slovensku ničím netradičným.

  • V slovenských lekárňach chýbajú viaceré lieky. V predajniach chýbajú napríklad antibiotické kvapky a sirupy, mastičky, lieky na srdce a cholesterol či lieky na trávenie.
  • Situácia je odlišná v každej lekárni, upozorňujú Hospodárske noviny.
  • Niektoré lieky sa dajú objednať cez emergentný systém.

Prečo je to dôležité: Nedostatok liekov môže vážne ohroziť zdravie pacientov, ktorí tieto lieky potrebujú na liečbu rôznych ochorení. Napríklad, nedostatok antibiotických kvapiek a sirupov môže zhoršiť stav pacientov s infekciami, kým nedostatok liekov na srdce a cholesterol môže ohroziť pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Citát: „Sú situácie, že zákazník príde, zistí, že nemáme to, po čo prišiel, a tak sa otočí, vynadá nám so slovami, že to skúsi niekde inde,“ opisuje nepríjemné zážitky z práce Alena Ondoviková, ktorá má na starosti lekáreň Sanamus v Michalovciach.

Širší kontext: Výpadky a obnovenie dodávok liekov nie sú ničím netradičným. Nedávno obnovili dodávky lieku Masť Heparoid Léčiva na opuchy a zápaly či perorálne roztokové kvapky Hylak forte, ktoré mali mesačný výpadok.

Podľa informácií Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) bude na Slovensku od 1. augusta prerušená dodávka lieku Nasic pre deti. 

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj aj tieto články:

9. júna 2024 o 12:27 Čas čítania 0:44 Cestuješ s liekmi? Odborníci upozorňujú na to, čo všetko sa môže stať, ak si ich zabalíš do podpalubia Cestuješ s liekmi? Odborníci upozorňujú na to, čo všetko sa môže stať, ak si ich zabalíš do podpalubia
5. júna 2024 o 15:33 Čas čítania 0:33 Vieš, ako máš správne skladovať lieky? Odborníci radia, čomu sa určite treba vyhnúť Vieš, ako máš správne skladovať lieky? Odborníci radia, čomu sa určite treba vyhnúť
4. júna 2024 o 18:04 Čas čítania 0:38 Zdravotné poisťovne budú hradiť ďalšie druhy liekov. Na zozname sa nachádza už 180 liečiv Zdravotné poisťovne budú hradiť ďalšie druhy liekov. Na zozname sa nachádza už 180 liečiv
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia