Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
15. júna 2024 o 8:38
Čas čítania 1:03

Deti bojujú o život v miestnosti s deravými oknami a hmyzom pri inkubátoroch. Košická nemocnica plánuje rekonštruovať zo zbierky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Deti, ktoré sa liečia na jednotke intenzívnej neonatologickej medicíny košickej Detskej fakultnej nemocnice, bojujú o život v hrozných podmienkach.

  • Jednotka intenzívnej neonatologickej medicíny košickej Detskej fakultnej nemocnice je v hrozných podmienkach. Deti bojujú o život v miestnosti s deravými a so zatekajúcimi oknami, s holubmi či hmyzom pri inkubátoroch, upozorňuje RTVS.
  • Oddelenie by malo prejsť rekonštrukciou. Peniaze na ňu získala nemocnica z verejnej zbierky neziskovej organizácie, ktorú vedie primárka oddelenia.
  • Rekonštrukcii sa bude venovať aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD), ktorá uviedla, že o zlom stave nemocnice sa dozvedela z médií.

Prečo je dôležité: Zdravotnícke zariadenia v krajine odrážajú úroveň starostlivosti a infraštruktúry v celom zdravotníctve. Novorodenci, najmä tí na jednotke intenzívnej starostlivosti, sú veľmi zraniteľní a potrebujú špeciálnu starostlivosť. Deravé a zatekajúce okná, prítomnosť holubov a hmyzu pri inkubátoroch ohrozujú ich zdravie a bezpečnosť. Takéto podmienky môžu viesť k zdravotným komplikáciám.

Citát: „Priestory sa čiastočne zrekonštruovali pred 20 rokmi. Ale mnohé súčasti zostali ešte pôvodné. Sú to 43-ročné okná, ktoré de facto neboli nikdy zvonku umyté, ktoré, samozrejme, už netesnia, zatekajú,“ priblížila riaditeľka neziskovej organizácie Malenka a primárka oddelenia Vanda Chovanová.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Širší kontext: Priestory oddelenia sú v nájme veľkej Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP). „Ak potrebujú rekonštruovať, tak potrebujeme od riaditeľa nemocnice nejakú informáciu,“ vyjadrila sa k situácii ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). 

Primárka Chovanová o rekonštrukciu nežiadala oficiálne. V nemocnici sa totiž spoliehali na nadstavbu budovy, ktorá mala byť financovaná z plánu obnovy. Investícia sa neuskutočnila a oddelenie intenzívnej starostlivosti sa tak nepresunulo na plánované miesto. 

„Hovorili sme si, že už vydržíme v akýchkoľvek podmienkach, že máme nádej na to, že tá nemocnica bude nová, že sa presunieme do úplne nových priestorov, a toto pre nás stále ešte zostáva veľkou prioritou,“ povedala Chovanová.

Detská fakultná nemocnica Košice.
Detská fakultná nemocnica Košice. Zdroj: Facebook/Detská fakultná nemocnica Košice
Domov
Zdieľať
Diskusia