Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
21. júna 2024 o 17:40
Čas čítania 0:55

Dnes v noci čaká Slovákov raritné nebeské divadlo. Takýto spln Mesiaca nezažiješ ďalšie dve dekády

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Slovákov dnes po polnoci čaká raritný pohľad na obrovský mesiac.

  • Na oblohe budeme môcť už túto noc 22. júna o 00.36 h pozorovať nezvyčajne veľký spln Mesiaca, upozorňuje RTVS
  • Mesiac sa pozorovateľovi bude zdať obrovský, no Slovenská ústredná hvezdáreň (SÚH) vysvetlila, že pôjde iba o ilúziu. Tá súvisí s mesačnou dráhou a jej sklonom k dráhe Slnka. 
  • Podmienky pre takýto jav budú najbližšie až o 19 rokov, a teda v roku 2043. 

Prečo je to zaujímavé: Podobné astronomické úkazy na nočnej oblohe sú raritné. Upozorňovaním na ne zvyšujeme povedomie o blížiacom sa jave a ľudia si v prípade záujmu môžu vychutnať vzácny úkaz, o ktorom by inak nevedeli. 

Citát: „Z nášho územia budeme v prípade bezoblačnej oblohy vidieť Mesiac vrcholiť v jeho minimálnej výške 22. 6. 2024 o 00.36 h letného stredoeurópskeho času. Mesiac sa pozorovateľovi bude javiť zdanlivo veľký, čo súvisí so psychológiou vnímania objektov blízko horizontu,“ uviedla SÚH. 

Širší kontext: Mesiac sa sledovateľnom nočnej oblohy bude javiť ako veľký, no to iba súvisí so psychológiou vnímania objektov blízko horizontu. Podľa SÚH je letný slnovrat okamih, keď je Slnko uhlovo najbližšie k severnému pólu.

Ak by okamih slnovratu nastal presne o polnoci, tak by bolo Slnko najplytšie pod severným obzorom. SÚH ďalej vysvetľuje, že počas splnu Mesiaca je Mesiac na opačnej strane oblohy ako Slnko. Preto ak by slnovrat aj spln nastali v rovnakom okamihu, a to ešte presne o polnoci, tak by bolo Slnko najplytšie a Mesiac najnižšie nad južným horizontom. 

Anketa:
Budeš v noci sledovať nočnú oblohu a raritný spln Mesiaca? 
Áno určite.
Nie, nezaujíma ma to. 
Áno určite.
89 %
Nie, nezaujíma ma to. 
11 %
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Branislav Račko
Domov
Zdieľať
Diskusia