Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
22. júna 2024 o 9:05
Čas čítania 1:12

Orbánovi už Nemecko nevonia rovnako. Vraj to bola kedysi krajina „tvrdo pracujúcich ľudí“ a „poriadku“

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Viktor Orbán vyjadril nesúhlas s migračnou politikou Nemecka.

  • Maďarský premiér Viktor Orbán počas piatkovej návštevy Berlína povedal, že Nemecko už „nevonia a nevyzerá rovnako“ ako kedysi.
  • V pravidelnom týždennom rozhovore pre maďarský štátny rozhlas povedal, že tvár Nemecka sa v porovnaní s obdobím pred desiatimi rokmi zmenila na nepoznanie.
  • Podľa neho sa v dôsledku migrácie zmenilo na „pestrofarebný, multikultúrny svet“.
  • Orbán tiež uviedol, že Nemecko bolo kedysi príkladom pre svojich „tvrdo pracujúcich ľudí“ a „poriadok“, teraz to však podľa neho už neplatí. 

Prečo je to dôležité: Orbán dlhodobo bojuje proti imigrácii. Postoj Maďarska podľa Súdneho dvoru Európskej únie predstavuje významnú hrozbu pre jednotu práva EÚ. Maďarsko podľa odborníkov prenáša zodpovednosť na ostatné členské štáty a tým porušuje zásadu solidarity a spravodlivého rozdelenia medzi krajinami Únie. 

Citát: „Státisícom migrantov bolo udelené občianstvo na rýchlom základe. Ak porovnám toto Nemecko s Nemeckom spred desiatich rokov, nevyzerá rovnako. Už to tak nevonia,“ povedal Orbán.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Širší kontext: Minulý rok Nemecko dostalo 334 000 žiadostí o azyl, čo je viac ako ktorákoľvek iná krajina EÚ. Počet žiadostí v 27-člennom bloku dosiahol v roku 2023 sedemročné maximum. Nemecko za posledné dva roky prijalo takmer milión utečencov, väčšina z nich z vlasti utiekla pred konfliktmi, prenasledovaním alebo chudobou.


Začiatkom tohto mesiaca Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur a ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania za nedodržanie rozsudku. SDEÚ ešte v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo právne predpisy EÚ, najmä v oblasti dodržiavania azylových zákonov a nezákonných deportácií migrantov.


Samotné Maďarsko pritom čelí nedostatku pracovných síl spôsobenému klesajúcim počtom obyvateľov. Za posledné štyri roky sa počet pracovníkov z krajín mimo EÚ v Maďarsku zdvojnásobil a podľa oficiálnych štatistík vzrástol z 35 000 na začiatku roka 2019 na 78 000 v marci 2024, najmä z Ázie.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

13. júna 2024 o 15:54 Čas čítania 0:53 Maďarsko musí zaplatiť pokutu vo výške stoviek miliónov eur, rozhodol Súdny dvor Európskej únie Maďarsko musí zaplatiť pokutu vo výške stoviek miliónov eur, rozhodol Súdny dvor Európskej únie
18. júna 2024 o 19:30 Čas čítania 1:29 Maďari budú viesť predsedníctvo Rady EÚ v hesle „Make Europe Great Again“. Podobnosť so sloganom Trumpa zľahčujú Maďari budú viesť predsedníctvo Rady EÚ v hesle „Make Europe Great Again“. Podobnosť so sloganom Trumpa zľahčujú
23. mája 2024 o 20:33 Čas čítania 0:48 Orbán konšpiruje s údajnými tajnými informáciami, ktoré sa vraj týkajú atentátu na Fica. Šíri rovnakú teóriu ako ruskí politici Orbán konšpiruje s údajnými tajnými informáciami, ktoré sa vraj týkajú atentátu na Fica. Šíri rovnakú teóriu ako ruskí politici
Domov
Zdieľať
Diskusia