Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
13. júna 2024 o 15:54
Čas čítania 0:53

Maďarsko musí zaplatiť pokutu vo výške stoviek miliónov eur, rozhodol Súdny dvor Európskej únie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Súdny dvor Európskej únie nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu za opätovné nedodržanie rozsudkov.

➔ Súd pokutu vystavil z dôvodu nedodržania rozsudku v súvislosti s azylovou politikou EÚ.
➔ SDEÚ nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur a ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania.

Prečo je to dôležité: Opakované nedodržanie rozsudkov Maďarska môže ohroziť jednotu práva Únie, pretože sa závažným spôsobom dotýka súkromných záujmov žiadateľov o azyl, ako aj verejného záujmu, uviedol súd v tlačovej správe. Maďarsko okrem toho prenáša zodpovednosť na iné členské štáty Únie, čo výrazne porušuje zásadu solidarity a spravodlivého rozdelenia medzi jednotlivými krajinami EÚ.

Citát: „Toto nesplnenie povinnosti, ktoré spočíva v úmyselnom vyhýbaní sa uplatňovaniu spoločnej politiky Únie ako celku, predstavuje bezprecedentné a mimoriadne závažné porušenie práva Únie,“ konštatoval SDEÚ vo vyhlásení.

Širší kontext: V decembri 2020 SDEÚ informoval, že Maďarsko nedodržalo právo Európskej únie predovšetkým v oblasti poskytovania medzinárodnej ochrany a návratu neoprávnene sa zdržiavajúcich štátnych príslušníkov tretích krajín.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Európska komisia usúdila, že Budapešť rozsudku nevyhovela, a preto podala žalobu o nesplnení povinnosti. Nasledovať malo uloženie finančných sankcií. Súdny dvor Európskej únie túto obavu potvrdil a vyhlásil, že Maďarsko neprijalo väčšinu opatrení potrebných na vykonanie rozsudku z roku 2020.

Žalobu za nesplnenie povinností členskej krajiny môže podať Európska komisia alebo iný členský štát. Po schválení žaloby SDEÚ musí dotknutý štát čo najskôr dosiahnuť súlad s rozsudkom. Ak bude nekompatibilnosť pokračovať, môže Európska komisia podať novú žalobu v kombinácii s peňažnými sankciami.

9. apríla 2024 o 20:14 Čas čítania 0:57 „Slovensko sa fakticky mení na Maďarsko 2.0,“ komentuje ruský opozičný politik výhru Pellegriniho „Slovensko sa fakticky mení na Maďarsko 2.0,“ komentuje ruský opozičný politik výhru Pellegriniho
Domov
Zdieľať
Diskusia