Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
16. júla 2024 o 8:20
Čas čítania 0:46

V Rumunsku usmrtia takmer 500 medveďov. Parlament tým reaguje na smrteľný útok na 19-ročnú ženu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rumunsko usmrtí takmer 500 medveďov po zabití turistky, rozhodol parlament.

  • Rumunský parlament v pondelok schválil odstrel takmer 500 medveďov v tomto roku v snahe obmedziť premnoženie tohto chráneného druhu po tom, ako smrteľný útok na turistku minulý týždeň vyvolal v krajine pobúrenie.
  • Prijatý zákon povoľuje odstrel 481 medveďov v roku 2024, čo je viac ako dvojnásobok minuloročného počtu 220 medveďov. Poslanci tvrdia, že premnoženie medveďov viedlo k zvýšenému počtu útokov, a zároveň priznali, že zákon nezabráni ďalším incidentom v budúcnosti.
  • Podľa ministerstva životného prostredia je Rumunsko domovom najväčšej európskej populácie medveďa hnedého mimo Ruska – odhady hovoria o 8-tisíc jedincoch.

Prečo je to dôležité: Za uplynulých 20 rokov zabili medvede v tejto krajine 26 ľudí a 274 ďalších vážne zranili.

Citát: „Žiaľ, nikto nevie, aká je presná populácia medveďov v Rumunsku ani koľko jedincov môže biotop prijať. Počet problémových medveďov a škody, ktoré spôsobujú, každoročne kolíšu a nie sú priamo úmerné nárastu ich hustoty,“ povedali ochranári.

Širší kontext: Rumunská lesná stráž v utorok informovala, že jej príslušníci v utorok v blízkosti obľúbeného chodníka v Karpatoch našli telo 19-ročnej turistky. Keď sa jej pozostatky snažili vytiahnuť z rokliny, medveď zaútočil aj na nich, takže ho museli zastreliť. 

Prečítaj si aj tieto články: 

11. júla 2024 o 12:01 Čas čítania 0:56 Medveď v rumunských Karpatoch zabil 19-ročnú turistku. Tragédiou sa bude zaoberať parlament Medveď v rumunských Karpatoch zabil 19-ročnú turistku. Tragédiou sa bude zaoberať parlament
14. júla 2024 o 11:57 Čas čítania 1:02 Ochranári upozorňujú, čo robiť pri stretnutí s medveďom. Ľudí varujú pred nevhodným správaním (+ návod) Ochranári upozorňujú, čo robiť pri stretnutí s medveďom. Ľudí varujú pred nevhodným správaním (+ návod)
12. júla 2024 o 11:17 Čas čítania 0:42 V dvoch slovenských okresoch vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa. Platí v mnohých dedinách V dvoch slovenských okresoch vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa. Platí v mnohých dedinách
Domov
Zdieľať
Diskusia