Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Barbora Fábryová
14. júla 2024 o 11:57
Čas čítania 1:02

Ochranári upozorňujú, čo robiť pri stretnutí s medveďom. Ľudí varujú pred nevhodným správaním (+ návod)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štátna ochrana prírody radí ľuďom, čo robiť, keď sa stretnú s medveďom.

  • Stretnutie s medveďom nemusí vždy znamenať, že zaútočí. Je dôležité správne vyhodnotiť situáciu a uvedomiť si, že správanie človeka má výrazný vplyv na to, ako bude medveď reagovať.
  • Medveď vztýčený na zadných nohách sa snaží získať lepší prehľad, nie je to agresívna pozícia. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informovala na svojom webe.
  • Pri nečakanom strete s medveďom bližšie ako 100 metrov odporúča ŠOP zväčšiť vzdialenosť od medveďa. Netreba však utekať, pretože to by mohlo vyprovokovať prenasledovanie.

Prečo je to dôležité: Ochranári upozorňujú ľudí, aby sa k medveďovi nepribližovali ani v prípade, že sa im zdá pokojný. Medveď útočí najmä na ľudí, ktorí sú pri stretnutiach aktívni a chcú si ho odfotiť či odplašiť ho.

Citát: „Ak medveď naozaj zaútočí a zdá sa, že dôjde k fyzickému kontaktu, poprední odborníci odporúčajú pasívnu obranu: ľahnúť si na brucho tvárou k zemi, ramenami a rukami si chrániť hlavu a krk, ostať bez pohybu (hrať mŕtveho), až pokiaľ medveď neodíde,“ varuje ŠOP.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Širší kontext: Medveď v sebaobrane niekedy urobí výpad, varovanie, aby sa človek vzdialil. Ak sa stretne s nevhodnou reakciou zo strany človeka, výpad sa môže podľa ŠOP vystupňovať do útoku. Ak medveď človeka prevráti, je potrebné znova sa dostať do pôvodnej polohy, aby boli brucho a ostatné životné orgány chránené pri zemi.


ŠOP tvrdí, že s medveďom netreba v žiadnom prípade bojovať. Pokus o boj by mohol situáciu len zhoršiť. Medvede sú oveľa silnejšie a rýchlejšie ako ľudia a aktívna obrana by mohla predĺžiť útok a zvýšiť pravdepodobnosť vážneho zranenia, uviedla.

Prečítaj si aj tieto články: 

12. júla 2024 o 11:17 Čas čítania 0:42 V dvoch slovenských okresoch vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa. Platí v mnohých dedinách V dvoch slovenských okresoch vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa. Platí v mnohých dedinách
3. júla 2024 o 18:56 Čas čítania 0:30 Pri Žiline opäť videli medveďa. Prechádzal sa za rodinnými domami pri futbalovom ihrisku Pri Žiline opäť videli medveďa. Prechádzal sa za rodinnými domami pri futbalovom ihrisku
27. júna 2024 o 10:37 Čas čítania 0:36 Štátna ochrana prírody SR odstrelila za 17 dní 16 medveďov. Bývalý šéf zásahového tímu zverejnil zábery zastrelených šeliem Štátna ochrana prírody SR odstrelila za 17 dní 16 medveďov. Bývalý šéf zásahového tímu zverejnil zábery zastrelených šeliem
Domov
Zdieľať
Diskusia