Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
11. júla 2024 o 12:01
Čas čítania 0:56

Medveď v rumunských Karpatoch zabil 19-ročnú turistku. Tragédiou sa bude zaoberať parlament

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V rumunských Južných Karpatoch žije približne 8 000 medveďov.

  • Žena zahynula po útoku medveďa počas turistiky v rumunských Južných Karpatoch. 
  • Medveď zaútočil na 19-ročnú ženu v utorok večer v pohorí Bucegi južne od mesta Brašov, vyplýva z výpovede svedka, ktorý kontaktoval záchranné zložky.
  • Rumunský premiér Marcel Ciolacu v stredu oznámil, že zvolá poslancov parlamentu z letných prázdnin na mimoriadne zasadnutie, aby hľadali spôsoby, ako zabrániť útokom medveďov na ľudí.

Prečo je to dôležité: Turistika v rumunských oblastiach s vysokou populáciou medveďov je riskantná. Situáciou s medveďmi sa v posledných mesiacoch zaoberala aj slovenská vláda.

Širší kontext: Rumunská lesná stráž v utorok informovala, že jej príslušníci v utorok v blízkosti obľúbeného chodníka v Karpatoch našli telo 19-ročnej turistky. Keď sa jej pozostatky snažili vytiahnuť z rokliny, medveď zaútočil aj na nich, takže ho museli zastreliť. 

V rumunských Južných Karpatoch žije podľa odhadov úradov asi 8 000 medveďov. Krajina má po Rusku druhú najväčšiu medvediu populáciu v Európe. Medvede v Rumunsku viackrát zaútočili na turistov a prehľadávali odpadkové kontajnery v obciach a mestách vrátane Brašova pri snahe o nájdenie potravy.


Rumunský premiér chce v reakcii na tento útok povolať poslancov na mimoriadnu schôdzu. Jej termín nateraz nie je známy, ale cieľom je dohodnúť opatrenia zamerané na rizikové oblasti výskytu medveďa, doplnil Reuters. Premiér Ciolacu súčasne vylúčil likvidáciu medveďov bez pravidiel a kontroly. Rumunské médiá informujú o útokoch medveďov na ľudí a hospodárske zvieratá pomerne často.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

8. júla 2024 o 16:44 Čas čítania 0:29 Motorkárovi vbehol do cesty medveď. Zrážke sa už nepodarilo zabrániť, polícia zverejnila detaily Motorkárovi vbehol do cesty medveď. Zrážke sa už nepodarilo zabrániť, polícia zverejnila detaily
27. júna 2024 o 10:37 Čas čítania 0:36 Štátna ochrana prírody SR odstrelila za 17 dní 16 medveďov. Bývalý šéf zásahového tímu zverejnil zábery zastrelených šeliem Štátna ochrana prírody SR odstrelila za 17 dní 16 medveďov. Bývalý šéf zásahového tímu zverejnil zábery zastrelených šeliem
18. júna 2024 o 11:50 Čas čítania 0:38 MAPA: Pozri si, kde všade tento rok na Slovensku spozorovali medveďa. Na viacerých miestach hlásili útoky na ľudí či zvieratá MAPA: Pozri si, kde všade tento rok na Slovensku spozorovali medveďa. Na viacerých miestach hlásili útoky na ľudí či zvieratá

 

Domov
Zdieľať
Diskusia