Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová TASR
16. júla 2024 o 11:50
Čas čítania 0:38

Na strednom Slovensku by mala vzniknúť nová vodná elektráreň. Jednu z dedín možno budú musieť zatopiť, obyvateľov by vysťahovali

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podporila zámer novej vodnej elektrárne na Ipli.

  • Vláda dala zelenú zámeru výstavby novej prečerpávacej vodnej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ.
  • Schválenie zámeru výstavby novej prečerpávacej vodnej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ mieri k zabezpečeniu zvýšenia energetických zdrojov pre rozvoj hospodárskych aktivít i postupný prechod na elektromobilitu.
  • Zámer vlády vyvolal neistotu v obyvateľoch dediny Ďubákovo. Je možné, že jedna z nádrží sa bude nachádzať priamo v intraviláne, čo by znamenalo, že sa obyvatelia budú musieť vysťahovať, informuje STVR.

Prečo je to dôležité: Vláda chce rozhodnutím podporiť a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu v okrese. Ak sa však rozhodne dedinu zatopiť, 75 obyvateľov sa bude musieť z obce odsťahovať. 

Citát: „Nedá sa žiadnym spôsobom hodnotiť efektivita a dosahy tohto vodného diela. Nás teda zaujíma, aké to bude veľké, ako by malo pracovať, ako by malo byť v tej krajine osadené,“ povedala Martina Paulíková zo Svetového fondu na ochranu prírody.

Širší kontext: Ministerstvo hospodárstva a životného prostredia by mali do konca roku 2024 rozpracovať projekt vybudovania elektrárne na hornom toku Ipľa .

taraba
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia