Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
2. augusta 2024 o 8:29
Čas čítania 1:13

Maskulínna boxerka vyhrala olympijský zápas za 46 sekúnd. Internetom sa šíria hoaxy, že sa narodila ako muž

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

K zápasu sa vyjadrili napríklad Elon Musk, Donald Trump, Jake Paul či Rytmus.

  • Olympijský zápas v ženskom boxe kategórie welterová váha vyhrala Alžírčanka Imane Khelifová. Po jej rýchlom víťazstve sa na internete šíri obrovské množstvo nenávistných reakcií a hoaxov o tom, že sa narodila ako muž.
  • Stránka Hoaxy a podvody vysvetľuje, že Khelifová sa narodila s ochorením vývoja pohlavných orgánov, ktoré sa prejavuje zvýšenou hodnotou testosterónu. Olympionička tak má väčšie množstvo mužského hormónu v jej tele.
  • Hoax, že športovkyňa je transsexuálna, šíria rôzne známe osobnosti. Na sociálnych sieťach sa na jej osobu vyjadril napríklad Elon Musk, Donald Trump, Jake Paul, J. K. Rowlingová či Rytmus.

Prečo je to dôležité: Khelifová má ochorenie, ktoré spôsobuje zvýšenú hladinu testosterónu. To môže vyvolávať otázky ohľadom spravodlivosti súťaží v ženskom športe, kde je testosterón často regulovaný kvôli jeho potenciálnemu vplyvu na výkonnosť. Medzinárodné športové organizácie, ako Medzinárodný olympijský výbor, majú pravidlá pre športovcov s rozdielmi v sexuálnom vývoji, aby zabezpečili spravodlivé podmienky pre všetkých súťažiacich.

 Imane Khelif, olympiada
Zdroj: X (@WomenReadWomen)

Citát:„Nejde o žiadnu LGBTQ+ ideológiu, ani o muža vydávajúceho sa za ženu, ale o reálnu osobu ženského pohlavia s vážnym ochorením. Mimochodom, jej domovská krajina nepodporuje tranzíciu osôb,“ píšu Hoaxy a podvody.

10. augusta 2024 o 11:00 Čas čítania 0:22 KVÍZ: Vieš, koľko olympijských medailí získali najúspešnejší športovci v histórii? KVÍZ: Vieš, koľko olympijských medailí získali najúspešnejší športovci v histórii?

Širší kontext: Alžírčanka Khelifová sa v ringu postavila proti Talianke Angele Carini, ktorá sa vzdala po 46 sekundách. Dôvodom boli silné úvodné údery jej súperky, ktorá ju zasiahla do nosa.

Medzinárodná boxerská asociácia Khelifovú v minulosti diskvalifikovala na majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v roku 2023. Dôvodom bola práve jej zvýšená hladina testosterónu.

Prečítaj si aj tieto články:

1. augusta 2024 o 18:16 Čas čítania 0:20 Proruská stránka šíri hoax o olympioničke. Tvrdia, že úspešná džudistka je preoperovaný muž Proruská stránka šíri hoax o olympioničke. Tvrdia, že úspešná džudistka je preoperovaný muž
1. augusta 2024 o 12:10 Čas čítania 0:43 Úspešní slovenskí olympionici dostanú okrem medaile aj štedrú odmenu od štátu. Za umiestnenie môžu získať až 60-tisíc eur Úspešní slovenskí olympionici dostanú okrem medaile aj štedrú odmenu od štátu. Za umiestnenie môžu získať až 60-tisíc eur
1. augusta 2024 o 16:58 Čas čítania 0:46 Najväčší frajer olympiády? Turecký športovec sa stal virálnym po tom, čo vyhral striebro s rukou vo vrecku a bez výstroja Najväčší frajer olympiády? Turecký športovec sa stal virálnym po tom, čo vyhral striebro s rukou vo vrecku a bez výstroja
Domov
Zdieľať
Diskusia