Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
1. septembra 2024 o 16:43
Čas čítania 1:22

Rezort školstva chce zvyšovať učiteľské platy. Drucker už diskutuje s ministerstvom financií

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zvýšenie platov v školstve je podľa ministra školstva Druckera nevyhnutným prvkom motivácie zamestnancov.

  • Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) v nedeľnej diskusnej relácii V politike na televízii TA3 uviedol, že peniaze na zvýšenie platov pre učiteľov rezort školstva nájde.
  • Drucker uviedol, že diskutuje aj so zástupcami zamestnancov, aj s ministerstvom financií. Zvýšenie platov v školstve je podľa neho nevyhnutným prvkom motivácie zamestnancov.
  • Predseda SaS a bývalý minister školstva Branislav Gröhling reagoval, že bude túto vládu chváliť, ak vyrokuje ďalšie zvýšenie platov.

Citát:„Diskutujeme aj so zástupcami zamestnancov, aj s ministerstvom financií. S číslami nepôjdeme von, ale ministerstvo financií má od nás predložené, o koľko chceme,“ povedal Drucker.

Širší kontext: Gröhling pripomenul, že za svojho pôsobenia platy učiteľov zvýšil. Skritizoval vládu, že na zvýšenie svojich platov, 13. dôchodky či oslavy sviatkov peniaze má a pre učiteľov ich nájsť nevie. Vládny kabinet by podľa neho mohol prijať do zákona automat na zvyšovanie platov učiteľov.


„Nežnú revolúciu“ v školstve, ktorú nedávno vláda schválila, berie Gröhling ako technické zmeny. Za negatívum považuje pokuty Štátnej školskej inšpekcie, ktoré by sa mohli dávať školám aj opakovane. Obáva sa ich zneužívania. Pozitívom je podľa Gröhlinga presun kompetencií zo samosprávy na štát v prípade materských škôl.


Drucker tvrdí, že o obsahu vzdelávania budú za jeho pôsobenia vždy rozhodovať výlučne pedagógovia a odborníci. „Máme zriadenú kurikulárnu radu. Je to zoskupenie odborníkov od základných, stredných a vysokých škôl, naprieč spektrom typov škôl, sú tam aj cirkevné, súkromné, štátne školy, rôzne asociácie, zástupcovia zamestnancov,“ priblížil minister. S nimi podľa vlastných slov diskutuje o citlivých otázkach v školstve.


V relácii takisto reagoval na poslanecký návrh SNS, ktorým chcú obmedziť propagáciu tém súvisiacich so sexuálnou orientáciou a s rodovou identitou na školách. Predloženie návrhov inej koaličnej strany, ktoré zasahujú do kompetencií rezortu, bez súhlasu ministra považuje Drucker za porušenie koaličnej zmluvy. Zároveň ho to však nevyrušuje. „Pre mňa je podstatné, že tu máme vládne zákony, ktoré idú do parlamentu a budú sa schvaľovať,“ podotkol.


Gröhlinga to, naopak, vyrušuje. „Očakával by som, že vaši poslanci budú mať zajtra s vami tlačovú konferenciu a všetci tam odmietnete tento návrh a postavia sa za vás,“ skonštatoval.

Prečítaj si aj tieto články:

1. septembra 2024 o 11:38 Čas čítania 1:08 NAKA od dnes oficiálne zanikla. Čo nahradí elitnú políciu? NAKA od dnes oficiálne zanikla. Čo nahradí elitnú políciu?
31. augusta 2024 o 7:38 Čas čítania 0:42 Slovenské banky si budú zdieľať blacklist klientov. Zverejnili, kto sa naň môže dostať Slovenské banky si budú zdieľať blacklist klientov. Zverejnili, kto sa naň môže dostať
29. augusta 2024 o 12:15 Čas čítania 0:39 Bratislavský podnik Pink Whale si vyvesil slovenskú vlajku: Osadením stožiara sme vyriešili zásadný problém SNG, vysvetľujú Bratislavský podnik Pink Whale si vyvesil slovenskú vlajku: Osadením stožiara sme vyriešili zásadný problém SNG, vysvetľujú
Škola.
Škola. Zdroj: TASR - Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia