Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
1. septembra 2024 o 11:38
Čas čítania 1:08

NAKA od dnes oficiálne zanikla. Čo nahradí elitnú políciu?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

NAKA nahradia tri útvary.

  • Národná kriminálna agentúra (NAKA) v nedeľu zanikla. Nahradia ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála.
  • ÚBOK bude viesť Maroš Kubala. Súčasťou ÚBOK bude protizločinecká jednotka, protikorupčná jednotka, jednotka finančnej polície, jednotka finančného vyšetrovania a analytických činností a odbor podpory riadenia, vysvetlil policajný prezident v policajných novinách.
  • Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák zánik agentúry potvrdil v piatok (30. 8.) na tlačovej konferencii. O zmenách počas augusta informoval aj v novinách Polícia, ktoré vydáva Odborový zväz polície v Slovenskej republike.

Citát:„Tieto útvary budú vyšetrovať najzávažnejšie formy páchania kriminality vyžadujúce si vykonanie zložitého vyšetrovania. Odhaľovanie a vyšetrovanie najzávažnejšej trestnej činnosti, akou je aj korupcia, je naďalej jednou z priorít polície,“ vyhlásil Solák.

Širší kontext: Podľa Soláka zostane počet príslušníkov, ktorí vyšetrujú prípady spadajúce pod európsku prokuratúru, zachovaný. Nezmení sa ani povaha ich práce.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Prezídium PZ uviedlo, že reorganizácia sa zatiaľ nedotkne Národnej centrály osobitných druhov kriminality (NCODK). Zmeny teda neovplyvnia ani činnosť enviropolície. Solák však avizoval ďalšiu fázu reorganizácie PZ. Zreformovať by sa mala v budúcnosti aj NCODK. Akým spôsobom, zatiaľ policajný prezident nespresnil.


Presun na krajské a okresné útvary PZ sa podľa neho dotkne asi 100 príslušníkov, ktorí sú na NAKA zaradení. Pri presunoch policajtov prihliadalo vedenie zboru na aktuálne pôsobisko konkrétneho príslušníka. „Takže keď je Bratislavčan, zostáva slúžiť v Bratislave. Nebude na prezídiu, bude na okrese alebo na kraji,“ vysvetlil Solák.


Policajný prezident vyhlásil, že cieľom reorganizácie je účelné a efektívne rozloženie síl PZ. Zmeny by podľa neho mali pomôcť útvarom, ktoré bojujú s nedostatkom policajtov.
V rámci prvej fázy reorganizácie polície vznikla nová pozícia viceprezidenta PZ pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Funkciu od 1. mája zastáva Rastislav Polakovič.

Prečítaj si aj tieto články:

31. augusta 2024 o 7:38 Čas čítania 0:42 Slovenské banky si budú zdieľať blacklist klientov. Zverejnili, kto sa naň môže dostať Slovenské banky si budú zdieľať blacklist klientov. Zverejnili, kto sa naň môže dostať
30. augusta 2024 o 8:30 Čas čítania 0:55 Slovensko zdôraznilo, že Ukrajine posielame iba nesmrtiacu vojenskú pomoc. Vláda chystá ďalšie stretnutie, tentokrát na Ukrajine Slovensko zdôraznilo, že Ukrajine posielame iba nesmrtiacu vojenskú pomoc. Vláda chystá ďalšie stretnutie, tentokrát na Ukrajine
29. augusta 2024 o 12:15 Čas čítania 0:39 Bratislavský podnik Pink Whale si vyvesil slovenskú vlajku: Osadením stožiara sme vyriešili zásadný problém SNG, vysvetľujú Bratislavský podnik Pink Whale si vyvesil slovenskú vlajku: Osadením stožiara sme vyriešili zásadný problém SNG, vysvetľujú
naka, člen naka
Zdroj: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR
Domov
Zdieľať
Diskusia