Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Barbora Fábryová TASR
včera 26. septembra 2024 o 15:01
Čas čítania 0:42

AKTUÁLNE: Knihy budú mať DPH 5 %. Vláda od pôvodného návrhu upustila

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrh predstavil Ladislav Kamenický.

Knihy, tlač, časopisy a audioknihy budú mať nakoniec DPH 5 %. Minister financií Ladislav Kamenický povedal, že strana Smer podala pozmeňujúci návrh. Pôvodne mala byť daň na knihy 23 %. Tento návrh sa stretol s nevôľou opozície aj vydavateľstiev.

Kamenický vyzdvihol, že vláda okrem zvýšenia základnej sadzby DPH zaradí v rámci konsolidačného balíka množstvo položiek pod zníženú sadzbu, ktorá budúci rok ešte klesne z doterajších 10 na 5 %. Budú tam patriť aj základné potraviny, lieky, učebnice, stravovanie v gastrosektore či ubytovanie v cestovnom ruchu.


„Ja som urobil zo svojej pozície všetko pre to, aby sa nikto nemohol vyhovárať na Kamenického, že nechce vzdelaných ľudí na Slovensku. Dokonca som urobil niečo naviac, to znamená, že aj e-knihy idú dole s DPH,“ zdôraznil minister financií s tým, že audio a elektronické knihy boli doteraz vždy zaradené do najvyššej sadzby dane.


Kamenický bude podľa vlastných slov následne veľmi pozorne sledovať, ako budú najmä veľké siete kníhkupectiev znižovať ceny kníh. „Za mňa som urobil všetko a budem čakať teda, čo urobia kníhkupectvá, či tam budú ceny o 10 - 20 % nižšie,“ doplnil šéf rezortu financií.

Domov
Zdieľať
Diskusia