Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
dnes 11. októbra 2024 o 15:44
Čas čítania 0:37

Európska lieková agentúra varuje pred viacerými liekmi. Ich vedľajším účinkom sú aj samovražedné sklony (+ zoznam)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na Slovensku sa vyskytuje niekoľko liekov s látkami, ktoré môžu spôsobiť nebezpečné vedľajšie účinky.

  • Európska lieková agentúra (EMA) prehodnocuje lieky, ktoré obsahujú finasterid a dutasterid.
  • Vedľajším účinkom pri užívaní môžu byť myšlienky na samovraždu a suicidálne správanie, varuje ŠÚKL na webe.
  • Lieky s týmito látkami užívajú muži na liečbu vypadávania vlasov, ktoré je spôsobené mužskými hormónmi, a na zväčšenú prostatu.
  • V súčasnosti sú pacienti aj zdravotníci upozornení na nebezpečný vedľajší účinok. Lekári by mali sledovať, či sa u pacientov nevyskytujú psychiatrické príznaky.

Citát: „Lieky obsahujúce finasterid a dutasterid užívané orálne vo forme tabliet alebo kapsúl majú známe riziko psychiatrických vedľajších účinkov vrátane depresie. Suicidálne myšlienky ako možný vedľajší účinok s neznámou frekvenciou výskytu boli taktiež nedávno pridané do informácií o prvých liekoch s obsahom finasteridu, ktoré sú registrované vo viacerých krajinách EÚ – Propecia a Proscar,“ píše EMA.

Zoznam liekov s týmito látkami predávaných na Slovensku: Adadut, Adatam, Aglandin, Alkapidan, Androfin, Atucare, Avodart, Belodut, Duodart, Dutalan, Dutamed, Dutamon, Dutasterid/Tamsulozín FMK, Dutasteride/Tamsulosin Glenmark, Dutasteride/Tamsulosin Krka, Dutrys, Finamed, Finanorm, Finasteride Accord, Finjuve, Finpros, Penester, Tamed, Tedez.

lekáreň
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia