Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
včera 14. októbra 2024 o 17:38
Čas čítania 0:57

Európu zasiahne cunami. Vedci vypočítali, kedy by malo dôjsť k tejto ničivej udalosti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Medzinárodná oceánografická organizácia UNESCO varuje, že región Stredozemného mora v najbližších tridsiatich rokoch so 100 % pravdepodobnosťou zasiahne cunami.

Podľa meteorológov sa cunami môže vyskytnúť na mieste zvanom Averroesov zlom. Ten sa nachádza na morskom dne približne na polceste medzi španielskou Malagou a severnou Afrikou. Podľa odhadov by mohlo zemetrasenie v zlome spôsobiť až šesťmetrové vlny, ktoré by mohli dosiahnuť na španielske pobrežie už za 21 minút. Portál Euronews uvádza, že obyvatelia pobrežia by mali v najlepšom prípade 35 minút na útek do vnútrozemia.

Cunami na tomto mieste by bolo podľa meteorológov veľmi mimoriadnou udalosťou. Intenzita zemetrasenia by sa zjavne nevyrovnala zemetraseniu, ktoré zasiahlo oblasť Indického oceánu v roku 2004, alebo zemetraseniu, ktoré zasiahlo Japonsko v roku 2011.

„Mimoriadne nebezpečná je nielen výška cunami, ale aj prúdenie vody a záplavy, ktoré môžu spôsobiť škody na plážach, v prístavoch a uliciach. Ak ide o malý prístav a nábrežie je veľmi nízke, cunami môže byť zradnejšie,“ povedala začiatkom roka pre Euronews Hélène Hébertová, národná koordinátorka francúzskej organizácie CENtre d’ALerte Tsunami (CENALT). Francúzsko má plán varovania pre prvých 15 minút pred príchodom cunami, ktorý bol vypracovaný v roku 2012.

Pobrežie Talianska je ohrozené najviac

UNESCO podniklo v roku 2022 misiu na talianske Liparské ostrovy pri pobreží Sicílie. Dôvodom bolo preskúmanie rizika tamojších podmorských sopiek.

Na hrozbu cunami sa Španielsko už pripravilo. Vláda zaviedla systém včasného varovania na identifikáciu podmorských zemetrasení. Okrem iného majú aj plán na koordináciu prípadnej reakcie úradov a zabezpečenie bezpečnosti verejnosti. Regionálne mesto Chipiona v minulosti zorganizovalo simulovanú evakuáciu.

Prečítaj si aj tieto články:

13. októbra 2024 o 9:14 Čas čítania 0:21 Na Slovensko prichádza veľká zmena počasia, bude snežiť a udrie vietor až 135 km/h. SHMÚ vydáva výstrahy (+ mapa) Na Slovensko prichádza veľká zmena počasia, bude snežiť a udrie vietor až 135 km/h. SHMÚ vydáva výstrahy (+ mapa)
11. októbra 2024 o 15:16 Čas čítania 1:08 VIDEO: Silný hurikán na Floride vyplavil krokodíly. Niektorí ich našli u seba doma, na iných číhajú na ulici VIDEO: Silný hurikán na Floride vyplavil krokodíly. Niektorí ich našli u seba doma, na iných číhajú na ulici
7. októbra 2024 o 15:53 Čas čítania 0:44 Európu čoskoro zasiahne hurikán. Počasie ovplyvní aj na území Slovenska Európu čoskoro zasiahne hurikán. Počasie ovplyvní aj na území Slovenska
cunami
Zdroj: PxHere / GEORGE DESIPRIS
Domov
Zdieľať
Diskusia