Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
dnes 23. októbra 2024 o 16:44
Čas čítania 0:53

Českom otriasol podvod desaťročia. Zmizla Apple elektronika za miliardy, eshop skrachoval a údajný vinník zmizol

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa zistení chýba vyše 107-tisíc iPhonov a 361-tisíc slúchadiel.

Českou republikou otriasol škandál, ktorý niektorí označujú aj za podvod desaťročia. Polícia u našich susedov rieši zmiznutie státisícov produktov od značky Apple, ktoré mal v ponuke skrachovaný e-shop Mamut.cz, informuje portál TN.cz.

Všetci ukazujú prstom na muža, ktorý zmizol

Internetový obchod zákazníkom v minulosti ponúkal Apple elektroniku na krátkodobý prenájom a prevádzkovala ho firma zo skupiny spoločností Plus4U. „My sme mali informácie o tom, že sa má jednať o spotrebnú elektroniku značky Apple, telefóny a notebooky. Má ísť o krátkodobý prenájom na tri až šesť mesiacov,“ povedal predseda predstavenstva Plus4U Vladimír Kovář mladší.

Väčšinu elektroniky e-shopu dodávali spoločnosti T-Mobile a J&T Leasing. Distribúciu medzi e-shopom a koncovými zákazníkmi mal však na starosti podnikateľ Břetislav Janoušek a jeho firmy. Spoločnosti, ktoré e-shopu produkty dodávali, firma Plus4U a aj internetový obchod, tvrdia, že ich podviedol práve Janoušek. Podnikateľ však zmizol.

Osemkrát faktúrovaná elektronika

Na konci roka 2022 za tovar údajne prestali chodiť peniaze a e-shop skrachoval. Podľa zistení chýba vyše 107-tisíc iPhonov a 361-tisíc slúchadiel. Nedávno zverejnený audit ukázal, že množstvo kusov elektroniky v skutočnosti nikdy neexistovalo, čo potvrdzujú aj podvedené firmy. Niektoré produkty v celom procese údajne faktúrovali až osemkrát.

21. októbra 2024 o 15:00 Čas čítania 2:41 Podvodníci v roku 2023 okradli seniorov o viac ako 2 milióny eur. Toto sú najčastejšie praktiky na vylákanie peňazí Podvodníci v roku 2023 okradli seniorov o viac ako 2 milióny eur. Toto sú najčastejšie praktiky na vylákanie peňazí

„S tovarom sa začalo zaobchádzať zjednodušeným spôsobom. To znamená, že sa dodával jednoducho Janouškovi a jeho firmám. Tie ostatné subjekty, medzi ktorými prebiehali fakturácie, o tom vlastnom obehu tovaru stratili reálny prehľad,“ povedal advokát Jan Císař.

Hodnota spoločnosti Apple presiahla hranicu 3 biliónov amerických dolárov.
Hodnota spoločnosti Apple presiahla hranicu 3 biliónov amerických dolárov. Zdroj: Unsplash/Trac Vu/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia